Twee commerciële schuldhulpbedrijven onderzocht op verboden praktijken

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt of commerciële aanbieders van schuldhulpverlening zich schuldig maken aan misleiding. Het gaat om bedrijven die online de suggestie wekken dat ze namens een gemeente opereren. Gemeentelijke schuldhulpverlening is gratis, maar de onderzochte bedrijven bieden schuldhulp tegen betaling aan. Dat is in veel gevallen verboden. Lees hier verder.

Deurwaarders opgelet! Nieuwe politieacties aangekondigd: bureaus weer 24 uur op slot

Politiebureaus gaan woensdag 19 juni wederom 24 uur op slot. Het is de nieuwste actie van de vier gezamenlijke politiebonden die zich inzetten voor een ’fatsoenlijk’ vroegpensioen voor agenten. De bonden beraden zich om deze actie de komende weken vaker te herhalen. Lees hier verder.

 

Aantal faillissementen licht gedaald in mei

Hoewel er de afgelopen twee jaar een stijgende lijn is, zijn in mei achttien bedrijven minder failliet gegaan dan in de maand ervoor. Dat is een daling van 5 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Lees hier verder.

Geen meerderheid voor afschaffen kostendelersnorm

Er is ook binnen de nieuwe samenstelling in de Tweede Kamer geen meerderheid voor het volledig afschaffen van de kostendelersnorm. Dat bleek dinsdag toen de Kamer een motie van Sandra Beckerman (SP) wegstemde. Zij diende de motie in bij het debat over het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Tijdens dat debat wees demissionair staatssecretaris Van Ooijen op de eigen verantwoordelijkheid van gemeenten om maatwerk toe te passen. De kostendelersnorm houdt in dat uitkeringsgerechtigden die samenwonen met andere volwassenen vanaf een leeftijd van 27 jaar een lagere uitkering ontvangen. Lees hier verder.

 

Verzoek aan gemeenten: stuur eerst kosteloze betalingsherinnering

Het ministerie van BZK roept gemeenten in een brief aan de VNG op om kosteloze betalingsherinneringen te sturen wanneer iemand in de eerste termijn nog niet betaald heeft. Dit naar aanleiding van een motie van D66 die eind 2022 werd aangenomen. Een verplichting voor kosteloze betalingsherinneringen komt er nog niet. Daarvoor wil de staatssecretaris eerst de resultaten van een ander onderzoek afwachten. Nu wordt na het niet op tijd betalen van b.v. een belastingaanslag een aanmaning toegezonden en indien hier niet op wordt gereageerd gaat een postdwangbevel richting de belastingschuldige. De kosteloze betalingsherinnering zorgt overigens wel voor extra kosten bij de gemeente! Lees hier verder.

 

Oproep voor volwaardige secundaire route schuldhulp

Meer mensen worden bereikt met schuldhulp als beroepsgroepen de handen ineenslaan. Dat is de conclusie van een pilot met een secundaire route voor schuldhulpverlening. ‘We hebben nu alle handen nodig aan het schuldenbed,’ roept voorzitter van de Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) Michiel Noordzij op. Daarom biedt de BBW een petitie aan de Tweede Kamer aan. Lees hier verder.

Schuldenlast bedrijven neemt af, groep met problematische schulden krimpt

Ondanks de coronacrisis en energiecrisis zijn de schulden bij bedrijven de afgelopen jaren afgenomen. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van de ontwikkeling en verdeling van schulden bij Nederlandse bedrijven tot 2022. Volgens de onderzoekers is deze trend vooral te verklaren doordat de winsten zijn toegenomen. Ook kunnen bedrijven minder makkelijk leningen krijgen bij banken. Lees hier verder.

Meeste leraren maken zich zorgen om (online) beïnvloeding leerlingen bij financiële keuzes

Het overgrote deel van de leraren maakt zich zorgen over de invloed van influencers op het koopgedrag van hun leerlingen (primair onderwijs: 78%; voortgezet onderwijs: 78%; mbo: 68%). Ook maakt een groot deel van de leraren zich zorgen over de verleiding van in-game aankopen (po: 70%; vo: 61%; mbo: 53%), de invloed van gokreclames (po: niet gevraagd; vo: 65%; mbo: 65%) en het gebruik van achteraf betalen (po: niet gevraagd; vo: 45%; mbo: 64%). Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies, naar het perspectief van 882 leraren in het po, vo en mbo op de geldzaken van hun leerlingen. Lees hier verder.

Rotterdamse ‘kliklijn’ bracht 6,5 ton bijstandsfraude aan het licht

De gemeente Rotterdam vorderde in 2023 6,5 ton aan uitgekeerde bijstandsgelden terug van mensen die door mede-inwoners werden gemeld als mogelijke fraudeurs. Dat blijkt uit de Monitor Werk & Inkomen die de havenstad recent heeft gepubliceerd. In totaal onderzocht de gemeente 710 meldingen die via de ‘kliklijn’ binnenkwamen. In 77 procent van de gevallen was er geen sprake van bijstandsfraude. Lees hier verder.

 

Geen politie-assistentie voor deurwaarders op 11 juni

Deurwaarders die op dinsdag 11 juni huisuitzettingen of andere werkzaamheden hebben gepland waarbij assistentie van de politie is aan te bevelen, doen er goed aan om de planning te wijzigen. Op 11 juni zijn alle politiebureaus i.v.m. acties van de politie gesloten. het alarmnummer 112 blijft wel bereikbaar. Lees hier verder.