Categorie: Schuldhulp

Schuldhulp aanbieden bij de huisarts

In het Overijsselse Losser zitten schuldhulpverleners een paar uur per week in een huisartsenpraktijk. Huisartsen en schuldhulpverleners weten daardoor nu goed wat ze aan elkaar hebben. Elkaar kennen en vertrouwen blijkt de sleutel tot effectieve inzet van de huisarts als vroegsignaleerder van financiële zorgen. Lees hier verder.

Voorkomen geldproblemen bespaart 180 miljoen euro

Het vroegtijdig opsporen en voorkomen van geldproblemen kan de maatschappij jaarlijks veel geld besparen. Dat stelt SchuldenlabNL dat samen met adviesbureau Deloitte de effectiviteit van website Geldfit.nl mat. Lees hier verder.

Omgang met klanten bij betalingsproblemen consumptief krediet kan beter

Klanten met een betalingsprobleem bij een consumptief krediet kunnen door aanbieders beter geholpen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 9 aanbieders. De AFM wil dat aanbieders in hun achterstandsbeheer duurzame oplossingen aanreiken en hierbij gebruik maken van inzichten uit de gedragswetenschappen. Lees hier verder.

Van Schulden naar Kansen

Stichting van Schulden naar Kansen heeft – in samenspraak met de Hogeschool van Amsterdam – een actieprogramma ontwikkeld met de titel “van Schulden naar Kansen”. Met dit programma wil Stichting van Schulden naar Kansen een bijdrage leveren aan het terugdringen van armoede als gevolg van probleemschulden. Voor de periode van 2015-2020 heeft Stichting van Schulden …

Lees verder

Onderzoek naar illegale schuldbemiddeling

Financiële hulpverleners komen soms voorbeelden tegen van bedrijven die tegen betaling schulden regelen. Het ministerie van Sociale Zaken start nu een onderzoek om die praktijk in beeld te brengen. Doel is het Bureau Economische Handhaving beter in staat te stellen deze praktijk aan te pakken. Lees hier verder.

Schulden en zorgen vooral in sectoren van horeca, recreatie en evenementen

Ruim een op de tien ondernemers ervaart structurele problemen en lijdt daar persoonlijk onder.  Zij staan er financieel minder goed voor dan in juni vorig jaar en hebben moeite hun maandelijkse kosten te betalen. Lees hier verder.

Gemeente mag ook bij schending inlichtingenplicht instemmen met schuldregeling

Met ingang van 15 november mogen gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank en het UWV ook instemmen met een schuldregeling als de hulpvrager de inlichtingenplicht heeft geschonden. Schending van de inlichtingenplicht werd tot nu toe altijd gezien als poging tot fraude, hoewel het in veel gevallen om vergissingen gaat. De bijbehorende boete stond een schuldregeling in de …

Lees verder

Vijftien gemeenten bieden sneller hulp bij hypotheekachterstand

Vijftien gemeenten beginnen in januari een proef om sneller hulp te bieden aan huiseigenaren die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Arnhem doen mee. Het gaat om vroegtijdig ingrijpen, zodat de problemen niet groter worden. Lees hier verder.

Spel Taboedoorbrekers

Het spel Taboedoorbrekers bestaat uit 40 vragen, stellingen en uitspraken voor een goed gesprek over geld en schulden, eenzaamheid en hulp, werk en perspectief. Lees hier verder.

Duurzaam schuldenvrij in gemeente Leidschendam-Voorburg

Duurzaam schuldenvrij: dat is het motto van het nieuwe beleidsplan van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De gemeente zet in op een brede mix van middelen waarin de mens en wat hij/zij nodig heeft centraal staat. Lees hier verder.