Henk Karelsen

Berichten van deze auteur

Nibud: normen voor private lease nodig

Een groeiend aantal huishoudens heeft meer dan 21 abonnementen. Vooral leasefietsen, leasemeubels en abonnementen op streamingdiensten zijn in opmars. Dit blijkt uit het onderzoek Abonnementen 2021 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens het Nibud zou het niet mogelijk moeten zijn dat er zonder financiële check auto’s worden geleaset. Lees hier verder.

Vertrouwen in contant geld blijft hoog

Ruim drie kwart van de Nederlanders verwacht over vijf jaar nog met contant geld te betalen, al verwacht 42% dat minder vaak te doen dan nu. Dat blijkt uit een onderzoek naar het gebruik en de beleving van contant geld onder ruim 1.000 Nederlanders, gehouden in februari 2021 in opdracht van De Nederlandsche Bank. Contant …

Lees verder

Aantal faillissementen in mei gedaald

Rechtbanken hebben in mei 185 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 19 minder dan in april en 207 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 133 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 52 natuurlijke personen (individuen) failliet. Lees hier verder.

Wijziging minimumloon

Bij Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 april 2021, tot aanpassing wettelijk minimumloon per 1 juli 2021 (Stcrt. 2021, 21343) is het bruto wettelijk minimumloon met ingang van 1 juli 2021 vastgesteld op € 1.701,00 per maand. Dit bedrag is exclusief de vakantie-uitkering van 8%. Lees hier verder.

Gemeenten willen af van kostendelersnorm

Bij gemeenten is er weinig enthousiasme meer voor de kostendelersnorm, een regel die volgens hen kan bijdragen aan dakloosheid. De meeste gemeenten willen de regeling aanpassen en een behoorlijk aantal wil die zelfs het liefst volledig schrappen. Lees hier verder.

Deurwaarders en de coronabetekening

Met het steeds verder versoepelen van de coronamaatregelen, komt ook de coronabetekening ter sprake. Van deze vorm van betekening, waarbij direct contact tussen de deurwaarder en de schuldenaar (ook al is dat mogelijk) juridisch niet nodig is, kan in ieder geval gebruik worden gemaakt tot 01 augustus van dit jaar. Een verlenging na die datum …

Lees verder

Rechter: KVK mag toegang tot handelsregister nog niet beperken

De Kamer van Koophandel (KVK) mag voorlopig nog niet de toegang tot het handelsregister beperken. De rechter heeft dat besloten in een kort geding. Lees hier verder.

Acceptgiro met uitsterven bedreigd/ betalen voor opnemen contant geld

Mobiele betaalverzoeken, automatische incasso’s en iDeal dicteren betaalmarkt. Het aantal organisaties dat vorig jaar nog acceptgiro’s verstuurde, daalde halveerde vorig jaar bijna tot negenduizend bedrijven en instellingen. In 2019 waren dat er nog zestienduizend. Lees hier verder. Ondanks kritiek van de Consumentenbond blijft ABN AMRO bij haar plan om per 1 juli kosten in rekening te …

Lees verder

Steunpakket banen en economie voortgezet in derde kwartaal

De vooruitzichten voor het economisch herstel na corona zijn positief en het virus lijkt op zijn retour. Toch zijn er nog veel onzekerheden voor werkenden en bedrijven. Sommige ondernemers hebben fors moeten interen op hun reserves. Het kabinet is daarom van plan om het steunpakket voor banen en economie door te trekken in het derde …

Lees verder

ABN AMRO introduceert snelle betaaldienst

ABN AMRO introduceert ‘Snel betaald’, een nieuwe dienst voor bedrijven die niet willen wachten op betalingen van klanten. Volgens de bank is deze nieuwe dienst ook nuttig voor bedrijven die extra liquiditeit nodig hebben ten behoeve van hun groei. Lees hier verder.