Categorie: fraude

‘Cashtraps’ ontdekt bij meerdere pinautomaten, politie waarschuwt voor ‘nieuwe vorm van oplichting’

De politie waarschuwt dit weekend voor ‘een nieuwe vorm van oplichting’ rond pinautomaten. Daarbij zouden zogeheten cashtraps zijn geplaatst, waardoor gepind geld niet uit de automaat komt. De afgelopen twee weken heeft de politie al zeker 10 ‘cashtraps’ onderschept bij verschillende geldautomaten in het centrum van Den Haag. Ook in andere steden is de truc …

Lees verder

Faillissementsfraude nog altijd moeilijk te voorkomen

Wetten die fraude met faillissementen moeten voorkomen, werken niet of nauwelijks. Dat concluderen onderzoeksbureau Regioplan en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Per jaar zijn er duizenden faillissementen, vooral van bedrijven en instellingen. Volgens schattingen komt bij een kwart tot een derde daarvan fraude voor. Lees hier verder.

Gemeente Alkmaar betaalt ruim 2 ton aan online nepdirecteur

De gemeente Alkmaar is opgelicht door een internetcrimineel. Iemand die zich voordeed als directeur van een organisatie stuurde een spoedfactuur van 236.000 euro, schrijft NH Nieuws. Die factuur werd betaald door medewerkers van de gemeente. Lees hier verder.  

Wereldwijd netwerk gekaapte computers onschadelijk gemaakt door megaoperatie

Qakbot, wereldwijd een van de grootste netwerken van gekaapte computers, is afgelopen weekend onschadelijk gemaakt. Het wordt de grootste operatie ooit genoemd die is uitgevoerd door de autoriteiten in de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Litouwen. Lees hier verder.

Criminelen misbruiken watersnood Limburg

Zeker ‘enige tientallen’ horecaondernemers in Zuid-Limburg die nog steeds schade ondervinden van de overstromingen in 2021 worden benaderd door criminelen die hen ‘hulp’ willen bieden om de schade te herstellen en hun getroffen cafés of restaurants overeind te houden. Criminelen benaderen kwetsbare ondernemers niet alleen om geld wit te wassen, maar ook om drugshandel te …

Lees verder

Oost-Nederland meest actief in bestrijding ondermijning

Gemeenten in Oost-Nederland maken veruit het meeste werk van de bestrijding van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Dat valt af te leiden uit het jaarverslag van de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIECs) en het Landelijk Informatie- en Expertisecentrum (LIEC) over 2022.  Lees hier verder.

Russen leggen site Bank Nederlandse Gemeenten plat

Dinsdagmiddag 08 augustus meldde de hackersgroep NoName05716 de websites van meerdere banken in Nederland te hebben platgelegd, waaronder die van BNG Bank. Volgens de groep is de ddos-aanval een vergelding voor de Nederlandse steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland. De websites van andere banken zijn wel bereikbaar. Lees hier verder.

Fraudehelpdesk waarschuwt tegen voice cloning

De razendsnelle opmars van kunstmatige intelligentie zorgt inmiddels voor nieuwe fraudemeldingen zoals voice cloning, het imiteren van de stem van iemands familielid door middel van AI-gedreven software. Criminelen gebruiken dit om mensen telefonisch op te lichten. Bijvoorbeeld met een kletsverhaal dat iemands dochter in acute nood zit en nú geld nodig heeft. In de Verenigde …

Lees verder

Ambtenaar de cel in voor vervalsen paspoorten

Een voormalige ambtenaar van de gemeente Den Haag is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het maken van acht valse paspoorten. Hij krijgt een celstraf opgelegd van 32 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Ook mag hij van de rechtbank Den Haag zes jaar lang niet werken bij een overheidsinstantie die identiteitsbewijzen afgeeft. Lees hier verder.

FIOD neemt 900.000 euro en 34 auto’s in beslag in onderzoek naar btw-fraude

De financiële opsporingsdienst FIOD heeft veertien woningen en bedrijfspanden in Nederland doorzocht in het kader van een groot Europees onderzoek naar btw-fraude. Daarbij zijn 34 auto’s en 900.000 euro in contanten in beslag genomen. Volgens het Europese Openbaar Ministerie hebben internationale criminele organisaties met meer dan tienduizend auto’s gesjoemeld, op meerdere manieren. Lees hier verder.