Categorie: fraude

Kamer dringt aan op betere aanpak witwassen

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet meer werk moet maken van de aanpak van witwassen en het afpakken van crimineel geld. Dat bleek dinsdag 15 november tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Lees hier verder.

Ondermijningsbrigade treft veel misstanden aan

De speciale Ondermijningsbrigade, die in Amsterdam bezig is aan een proef rond het bestrijden van ondermijnende activiteiten, heeft tussen 1 september 2021 en 1 september dit jaar meer dan 100 aanvragen gehad om ergens controle uit te voeren. De Ondermijningsbrigade is een samenwerking van de gemeente Amsterdam, de Amstelland-gemeenten, de politie, de Belastingdienst, de Nederlandse …

Lees verder

ING op de bon in Polen om witwassen

ING moet in Polen een boete van omgerekend 4,6 miljoen euro betalen. De bank zou zich in de periode tussen 2014 en 2020 niet gehouden hebben aan de regels omtrent anti-witwasbeleid. Dat bevestigde een woordvoerder van ING na berichtgeving door NRC. Lees hier verder.

Cybercriminelen misbruiken energietoeslag om rekeningen te plunderen

Cybercriminelen hebben een nieuwe truc gevonden om rekeningen te plunderen. Ze versturen nepberichten waarin staat dat een energietoeslag kan worden aangevraagd. Inmiddels zijn enkele honderden mensen op deze wijze opgelicht. Lees hier verder.

Vals bericht in omloop met AFM als afzender

Er gaan momenteel valse e-mailberichten rond, zogenaamd verstuurd vanuit de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarin ontvangers wordt gevraagd een geldbedrag over te maken. De AFM zou u nooit zomaar een brief sturen met het verzoek een geldbedrag over te maken. Lees hier verder.

Kwart grootste familiebedrijven nog niet in UBO anti-witwasregister

Grote familiebedrijven in Nederland, zoals Jumbo, BCD Travel en De Heus, zijn niet vindbaar in het eigenaarsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Uit onderzoek van de NOS naar de dertig grootste familiebedrijven blijkt dat een kwart van de eigenaren nog ontbreekt. Een deel van de bedrijven zegt dat dat komt door achterstanden bij de …

Lees verder

Utrechtse gemeenten stoppen met omstreden fraudealgoritme

De gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein stoppen met het gebruik van de ‘fraudescorekaart’, een omstreden methode om fraude met bijstandsuitkeringen op te sporen. Ze laten dat weten na berichtgeving van radioprogramma Argos, de NRC en het journalistencollectief Lighthouse Reports. Lees hier verder.

FIOD dwingt banken om tegen fraude te vechten

Voor terugdringing van de omvang van de financiële fraude is een goede invulling van de poortwachtersfunctie door banken onmisbaar, aldus de FIOD. Organisaties die deze functie met een korreltje zout nemen, worden daar op harde wijze mee geconfronteerd. Lees hier verder.

Belastingadviseur deed valse aangiften voor cliënten

Een 52-jarige man uit Zeist wordt fiscale fraude verweten door het Openbaar Ministerie. De man, een administrateur en belastingadviseur, zou opzettelijk valse inkomstenbelastingaangiften voor zijn cliënten bij de Belastingdienst hebben ingediend. Het OM eiste op 30 mei een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden. Lees hier verder.

VAN WITWASSEN VERDACHTE NOTARIS AANGEHOUDEN

Recent werd in Amsterdam een notaris aangehouden op verdenking van onder meer witwassen. Deze zou ongebruikelijke transacties structureel niet hebben gemeld. Daarover bericht het Openbaar Ministerie. Het kantoor van de betreffende notaris werd doorzocht, alsmede zijn woning en een garagebox. Lees hier verder.