Categorie: Rijksoverheid

Buddy-app op de fles

Voor de met door de overheidsgeld (gemeenten legden 800.000 euro in, de rijksoverheid verstrekte subsidies) geïntroduceerde buddy-app is na 18 maanden het doek gevallen. Op 01 juni jl. is het faillissement aangevraagd. Doelstelling van de app was meer mensen helpen hun financiële situatie gezond te houden. PvdA-prominent Pieter Hilhorst, oud-wethouder van Amsterdam, verzweeg tijdens zijn …

Lees verder

Ingangsdatum wetwijziging Wsnp: 1 juli 2023

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) heeft op 26 mei de Tweede Kamer geïnformeerd over de datum voor inwerkingtreding van de wetswijziging Wsnp: 1 juli 2023. De volledige Kamerbrief, waarin de afwegingen voor deze datum staan opgenomen, kunt u hier downloaden en lezen. Lees ook hier verder.  

Kabinet bereidt gerichte compensatie kwetsbare huishoudens na 2023 voor

Het kabinet wil kwetsbare huishoudens komend jaar gericht kunnen helpen, als dat door hoge energieprijzen of inflatie nodig is. Daarom zijn mogelijkheden onderzocht om kwetsbare huishoudens in 2024 gericht te kunnen helpen. Daarbij is expliciet gekeken naar wat de mogelijkheden zijn in de uitvoering. Lees hier verder.

Bijzondere bijstand voor gedupeerden

Het kabinet komt met een voorlopige instructie om het probleem rondom de tegenstrijdige inkomensregelingen op te lossen. Door een complexe samenloop van toeslagen en regelingen zijn ruim 10.000 huishoudens onbedoeld in de problemen gekomen. Zij komen daardoor onder het bestaansminimum terecht. Lees hier verder.

Hele toeslagenstelsel afschaffen

Voor de problemen met toeslagen is maar één oplossing: het hele toeslagenstelsel afschaffen. Het systeem vraagt het onmogelijke van burgers, zegt inspecteur-generaal Bart Snels van de Inspectie belastingen, toeslagen en douane tegen Trouw. Elk jaar komen 150.000 huishoudens in financiële problemen, doordat ze zorg-, huur- of een andere toeslag moeten terugbetalen. De inspecteur vindt dat het …

Lees verder

MINISTER WEERWIND ONDERZOEKT MOGELIJKHEDEN VOOR SOCIAAL NOTARIAAT

Het onderwerp ‘sociaal notariaat’ staat sinds afgelopen najaar op de politieke agenda. Terwijl de eerste sociaal notaris al van start is gaan, zet minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zijn verkenning naar een sociaal notariaat voort. Dat blijkt uit een brief van de bewindsman aan de Tweede Kamer. Lees hier verder.

Kabinet wil nieuwe regels tegen gevaar afbetalingsapps Klarna en Riverty

Het kabinet wil op korte termijn nieuwe regels maken om jongeren en mensen met schulden te beschermen tegen de verleidingen van afbetaalapps zoals Klarna en Riverty. Deze bedrijven moeten onder druk van het kabinet nog deze maand met een plan van aanpak komen om het stapelen van schulden te voorkomen. Dat zei minister Franc Weerwind …

Lees verder

Fiscus houdt bezwaren rechtsherstel box 3 aan

De Belastingdienst houdt bezwaren en verzoeken van belastingplichtigen tegen het rechtsherstel box 3 voor de jaren 2017 tot en met 2021 momenteel aan. Dat betekent dat de fiscus momenteel geen uitspraken doet over dergelijke bezwaren en verzoeken. Dit heeft de Belastingdienst aan SRA bevestigd. Lees hier verder.  

Van Rij damt verdienmodel Woz-bezwaarbureautjes in

Met een vijftal concrete maatregelen wil staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën het no cure, no pay-bedrijven moeilijker maken makkelijk geld te verdienen aan Woz-bezwaarprocedures. Een verplicht informeel traject voorafgaand aan de bezwaarfase is onderdeel van het pakket. Lees hier verder.  

CPB waarschuwt tegen belastingmaatregelen

De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in het rapport ‘Een economisch afwegingskader voor belastinginstrumenten’. Lees hier verder.