Categorie: Rijksoverheid

Hoge maatschappelijke kosten van schulden vragen om stevige aanpak

Hoge schulden hebben niet alleen grote gevolgen voor de persoon met een betalingsachterstand, maar leiden ook tot hoge kosten voor de samenleving. Er zijn wezenlijke aanpassingen nodig om te zorgen dat minder mensen door schulden in de problemen komen. Dat staat in het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) naar problematische schulden. Het rapport ‘Naar een beter werkende …

Lees verder

Dienst Toeslagen attendeert 150.000 huishoudens op mogelijk recht op zorgtoeslag

Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen de toeslagen krijgen waar zij recht op hebben. Toeslagen zijn voor veel mensen onmisbaar om elke maand financieel uit te komen. Daarom is het ook belangrijk dat mensen de toeslagen waar zij gebruik van kunnen maken, ook echt aanvragen. Op verschillende momenten in het jaar acties om mensen …

Lees verder

Wel geflitst, geen boete: 75.000 snelheidsovertreders vrijuit

Bij 556 snelheidscontroles vorig jaar in het oosten van Brabant is op grote schaal geflitst, maar zijn nooit boetes opgelegd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Justitie loopt daardoor een bedrag van meer dan 5 miljoen euro mis. Lees hier verder.

Betere schuldhulpverlening nodig voor mensen met schulden

Veel mensen met schulden maken geen gebruik van de schuldhulpverlening in hun gemeente. Ze weten de weg naar het juiste loket niet of laat te vinden, schamen zich voor hun problemen of zijn bang om de controle over hun financiële situatie te verliezen. Van de mensen die wel gebruik maken van hulp valt een deel …

Lees verder

Geen meerderheid voor afschaffen kostendelersnorm

Er is ook binnen de nieuwe samenstelling in de Tweede Kamer geen meerderheid voor het volledig afschaffen van de kostendelersnorm. Dat bleek dinsdag toen de Kamer een motie van Sandra Beckerman (SP) wegstemde. Zij diende de motie in bij het debat over het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Tijdens dat debat wees demissionair staatssecretaris Van Ooijen op …

Lees verder

‘Koop nu, betaal later’ is vooral bij jongeren populair, maar minister wil er een einde aan maken om schulden te voorkomen

Luister hier naar het item.

Rijk verwacht 121 miljoen minder kosten bijstand

Het rijk verwacht gemeenten in 2024 121,6 miljoen euro minder te hoeven geven voor de uitbetaling van bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidie. Dat blijkt uit de bijstelling van het nader voorlopige macrobudget. Het macrobudget 2024 gaat daarin van 6,958 miljard naar 6,836 miljard euro. Lees hier verder.

Landelijke bekostiging bewind onwenselijk

Demissionair minister Schouten vindt het geen goed idee om de financiering van schuldenbewind weg te halen uit de bijzondere bijstand en bij het rijk neer te leggen. Dat schrijft zij in een kabinetsreactie op een onderzoek door SEO. De brancheorganisaties voor bewindvoerders zouden wel graag zien dat het rijk die stap zet. Lees hier verder.

Belastingdienst versterkt weerbaarheid tegen ondermijning

De Belastingdienst gaat meer doen om de organisatie weerbaarder te maken tegen criminele ondermijning. Bijvoorbeeld door het oprichten van een eigen veiligheidsbureau, het verder verbeteren van de gebruikersregistratie – logging – van applicaties die door medewerkers van verschillende dienstonderdelen worden gebruikt en door het versterken van de screening van eigen en extern personeel. Lees hier verder.

Lachgas zorgt voor hoge kosten

Regelmatig zijn gebruikers van lachgas betrokken bij ongevallen, verder is het algemeen bekend dat gebruik van lachgas schadelijk is voor de gezondheid. Een onderbelicht probleem zijn de kosten die het dumpen van lachgascilinders met zich meebrengen. Volgens een kostenonderzoek dat eind vorig jaar werd gepresenteerd zou de schade als gevolg van ontploffende cilinders bij afvalverwerkers …

Lees verder