Categorie: Lokale Overheid

Staking gemeenteambtenaren aanstaande?

De overheidsvakbonden waaronder de CMHF stellen de Vereniging Nederlandse Gemeenten als werkgever een ultimatum: voor 11 oktober een loonbod van 3 ½ procent. Anders komen er werkonderbrekingen en stakingen. Een bij de CMHF aangesloten vereniging is die van de belastingdeurwaarders. Lees hier verder.

Gemeenten onvoldoende bewust van AVG

Het is duidelijk dat gemeenten hulp nodig hebben bij het naleven van privacywetgeving bij het verwerken van persoonsgegevens en het is een taak van het rijk om ze daarin te ondersteunen. Dat schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). In mei bleek uit onderzoek dat gemeenten online nepaccounts gebruiken om met burgers mee te kijken en …

Lees verder

Ahmed Aboutaleb beste burgemeester van de wereld

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft een internationale prijs in de wacht gesleept. Hij wordt om zijn manier van besturen samen met burgemeester Philippe Rio van Grigny nabij Parijs gelauwerd met de World Mayor Prize. Lees hier verder.

(Overheids)berichten over schuld(hulp) vaak te moeilijk

De teksten van berichten die overheden naar mensen sturen over schuldproblemen, zijn vaak nog te moeilijk voor de lezers. Dat concluderen de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) na onderzoek. Lees hier verder. Gerechtsdeurwaarders zijn al lange tijd bezig met begrijpelijk communiceren. Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de mensen waarmee …

Lees verder

Terugvorderen boodschappenaffaire blijft staan

De gemeente Wijdemeren heeft deels ongelijk gekregen in de zogenaamde boodschappenaffaire. De terugvordering op de bijstandsuitkering van een inwoner die boodschappen ontving van haar moeder wordt verlaagd van ruim 7.000 euro naar minder dan 3.000 euro. Wel blijft het principe, dat de ontvangen boodschappen moeten worden verrekend met de uitkering, overeind. Ook kunnen boodschappen niet worden …

Lees verder

Minder kwijtschelding gemeentebelastingen

De stijgende woningwaarden zorgen ervoor dat steeds minder mensen in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentebelastingen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat kan een probleem vormen voor sommige mensen. Lees hier verder.

Ambtenaren mogen openbare bronnen gebruiken om gegevens van bijstandsontvanger te controleren

Het dark web behoort tot de openbare bronnen die ambtenaren mogen gebruiken om de gegevens van bijstandsontvangers te controleren, maar onder een schuilnaam in contact treden met de burgers is niet toegestaan. Het zijn enkele saillante details uit de Handreiking Internetonderzoek die ambtenaren houvast geeft bij het online verzamelen van informatie in het kader van …

Lees verder

Convenant voor schuldregelingen met lokale overheden

Het moet makkelijker worden om vorderingen van gemeenten en waterschappen in een schuldregeling op te nemen. Dat is de bedoeling van een convenant tussen schuldhulpverleners en lokale overheden. Dat meldt de vereniging voor schuldhulpverleners NVVK, die momenteel werkt aan het convenant. Lees hier verder.  

100e gemeente gaat Collectief Schuldregelen

Steeds meer gemeenten zien de voordelen in van Collectief Schuldregelen. Almelo start als honderdste gemeente met deze moderne manier van schuldregelen. De innovatieve methode van Collectief Schuldregelen heeft voordelen voor hulpvragers, schuldeisers en hulpverleners. Lees hier verder.

Belastingdienst opent steunpunten in gemeentehuizen en wijkcentra

De Belastingdienst opent dit jaar tien nieuwe steunpunten in gemeentehuizen en wijk- of stadscentra. Die moeten een aanvulling vormen op de al bestaande 21 balies in kantoren van de fiscus zelf, die weer volledig opengaan. Het eerste nieuwe steunpunt wordt op woensdag 21 juli geopend in het stadhuis van Terneuzen. Lees hier verder.