Categorie: Lokale Overheid

Loonbeslag niet vaker in publieke sector

Uit de resultaten van een onderzoek van Panteia uit 2020 blijkt wel dat in de sector overheid, onderwijs en gezondheid ongeveer 15 procent van de werkgevers te maken heeft met loonbeslag van werknemers. Die bedrijven hebben gemiddeld 1,4 werknemers waarbij daar sprake van is. Dit komt neer op een percentage van 0,3 procent van het …

Lees verder

Gemeente Alkmaar betaalt ruim 2 ton aan online nepdirecteur

De gemeente Alkmaar is opgelicht door een internetcrimineel. Iemand die zich voordeed als directeur van een organisatie stuurde een spoedfactuur van 236.000 euro, schrijft NH Nieuws. Die factuur werd betaald door medewerkers van de gemeente. Lees hier verder.  

Nog niet iedere gemeente aangesloten op VISH

De Verwijsindex Schuldhulpverlening vertelt deurwaarders wie van hun klanten schuldhulp krijgt. Het aantal gemeenten dat hulpvragers aanmeldt in VISH, stijgt snel. Op dit moment is 77 % aangesloten of ermee bezig. 80 gemeenten hebben zich nog niet aangemeld bij VISH. Lees hier verder.

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND ZET MES IN VERDIENMODEL WOZ-BUREAUS

De commerciële bureaus die zich op no cure no pay-basis bezighouden met het indienen van bezwaren over de WOZ-waarde van woningen, zullen niet blij zijn met de rechtbank Midden-Nederland. Die gaat voortaan tot driekwart lagere bedragen toekennen als tegemoetkoming in de rechtsbijstandskosten, waar het verdienmodel van de bureaus op is gebaseerd. Lees hier verder.  

Meer jongeren in de bijstand

De VNG publiceert een vernieuwde landelijke overzichtskaart van werkende initiatieven van gemeenten en organisaties die zich actief inzetten op het versterken van de BIG-5 van jongvolwassenen: wonen, inkomen, welzijn, school, en werk en support. Tegelijkertijd rapporteert het CBS dat er voor het tweede kwartaal op rij meer jongeren in de bijstand zitten. Lees hier verder.

Deurwaarder vertelt bij Humberto Tan over ‘autonomen’: ‘Willen geen deel uitmaken van samenleving, grondwet geldt niet’

Ze betalen geen belastingen, hebben geen zorgverzekering en negeren de boetes die zij ontvangen: autonomen. Nederland telt er nu naar schatting tienduizend. Gerechtsdeurwaarder Stefano Nocco schoof op 30 augustus aan in talkshow Humberto om te vertellen wat hij aantreft en doet als hij aan de deur van autonomen verschijnt. Binnen komt hij amper. Lees hier verder.

Oost-Nederland meest actief in bestrijding ondermijning

Gemeenten in Oost-Nederland maken veruit het meeste werk van de bestrijding van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Dat valt af te leiden uit het jaarverslag van de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIECs) en het Landelijk Informatie- en Expertisecentrum (LIEC) over 2022.  Lees hier verder.

WOZ-bezwaar is een verdienmodel

Bart Schaafsma, teamvoorzitter Belastingen van de rechtbank Noord-Holland, heeft zich op LinkedIn kritisch uitgelaten over de speciale bureautjes die bezwaar maken tegen WOZ- en andere aanslagen, alleen om zoveel mogelijk geld aan proceskostenvergoedingen binnen te harken. Hij is niet de eerste vanuit de rechtspraak. Lees hier verder.

Uitnodiging uitvoeringsscan jaarlijkse afdracht beslag vanuit het perspectief van gemeenten als derde-beslagenen

Uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland lijkt een van de kernpunten te zijn, dat gemeenten niet langer maandelijks beslag afdragen en tegelijkertijd maandelijks vakantiegeld kunnen reserveren. De VNG voert een uitvoeringsscan uit rond de impact die het aanpassen van deze werkwijze bij lopende beslagen heeft op gemeenten. De VNG houdt op 22 augustus een …

Lees verder

Betalingsvordering mogelijk voor decentrale overheden

Decentrale overheden kunnen vanaf 1 juli op een vereenvoudigde manier met een betalingsvordering beslagleggen op bankrekeningen en spaarrekeningen van belastingschuldigen. Een aantal lokale belastingorganisaties werkten hier al mee in een pilot sinds januari 2023 en dat verliep goed.                                    …

Lees verder