Categorie: Lokale Overheid

Gemeenten willen af van kostendelersnorm

Bij gemeenten is er weinig enthousiasme meer voor de kostendelersnorm, een regel die volgens hen kan bijdragen aan dakloosheid. De meeste gemeenten willen de regeling aanpassen en een behoorlijk aantal wil die zelfs het liefst volledig schrappen. Lees hier verder.

Computersysteem uitkeringen maakt rekenfouten

Het computersysteem Socrates dat de vier grote steden gebruiken voor het berekenen van uitkeringen, maakt fouten in die berekeningen. De fouten ontstaan als een uitkeringsgerechtigde ook wisselende inkomsten uit arbeid heeft. De gemeente Amsterdam erkent de problemen, de drie andere grote gemeenten zeggen deze niet te herkennen. Lees hier verder.

Den Haag lost net als Rotterdam schulden gedupeerden toeslagenaffaire af

Den Haag gaat in navolging van Rotterdam de schulden van inwoners die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire overnemen. Dat heeft een meerderheid van de Haagse gemeenteraad vrijdag 21 mei jl. besloten, nadat ChristenUnie/SGP een motie had ingediend. Lees hier verder. Zaanstad voelt voorlopig niets voor het overnemen van schulden. Lees hier verder.

Bewindvoerders willen samenwerken met gemeenten

Het beschermingsbewind van mensen in een kwetsbare financiële positie vormt voor gemeenten een flinke kostenpost. Is het goedkoper om de bewindvoering dan maar zelf uit te voeren? Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Voormalig wethouder zorg en welzijn van Amersfoort en de huidige Horus-voorzitter Gert Boeve stelt voor de wet zo aan te passen dat gemeenten …

Lees verder

Rotterdam neemt schulden over van ‘toeslagenouders’: ‘Het duurt te lang’

De gemeente Rotterdam gaat komende week nog de schulden afbetalen van toeslagenouders die in een schuldentraject bij de gemeente zitten. Volgens Rotterdam duurt het te lang voordat de afspraken tussen het Rijk en de schuldeisers rond zijn. De gemeente wil daar niet op wachten. Lees hier verder.

Bijstandsgerechtigden met schulden mogen vragen om beslag op vakantiegeld in plaats van maandelijkse uitkering

De gemeente Nijmegen wil op verzoek mogelijk maken dat bij bijstandsgerechtigden waarbij sprake is van beslaglegging op inkomsten door schulden, er ingehouden kan worden op de vakantietoeslag in plaats van de maandelijkse uitkering. GroenLinks stelde hier vragen over, nadat duidelijk werd dat er bij ruim 200 gemeenten, waaronder Nijmegen, door de deurwaarder beslag gelegd is …

Lees verder

Gemeenten worstelen met kwijtschelding huur

Gemeenten willen commerciële huurders van gemeentelijk vastgoed, veelal horecabedrijven die zwaar worden getroffen door de coronamaatregelen, helpen met het betalen van de huur. Maar omdat het om grote bedragen gaat, geven ze liever uitstel van betaling dan een korting op de huur. Dat blijkt uit een inventarisatie van maatschappelijk vastgoedplatform Bouwstenen voor Sociaal. Lees hier …

Lees verder

Harde schijf gestolen uit gebouw Belastingen Amsterdam

Uit een gebouw van de gemeentelijke Belastingen in Amsterdam is vorige week een harde schijf gestolen met daarop persoonlijke gegevens van 30.000 mensen. Dat meldt wethouder Victor Everhardt (Financiën en Economische Zaken) in een brief aan de gemeenteraad. Lees hier en ook hier verder.

Kwijtschelding lokale belastingen moet eenvoudiger kunnen

Alle inwoners die recht hebben op kwijtschelding van lokale belastingen, moeten daarvoor automatisch in aanmerking komen. Dat vindt de Nationale ombudsman, die het kabinet vraagt om de wettelijke ruimte voor de geautomatiseerde kwijtscheldingstoets te verruimen. Lees hier en ook hier verder.

Utrecht verkort schuldsanering en betaalt zelf tot 1000 euro aan schuldeisers

De gemeente Utrecht wil mensen met problematische schulden sneller helpen en hen ook weer sneller uit een schuldsaneringstraject krijgen. De gemeente loopt daarmee vooruit op het voornemen van het kabinet om mensen met schulden sneller te helpen. Lees hier en ook hier verder.