Categorie: Lokale Overheid

Bedreigingen gemeenteraadsleden sterk toegenomen

Tijdens de afgelopen raadsperiode zijn raadsleden drie keer zo vaak bedreigd als in de periode ervoor. In een peiling in 2015 ging het nog om 5 procent, terwijl het nu om 15 procent van de raadsleden gaat, wat neerkomt op landelijk ongeveer 1200 raadsleden. Lees hier verder.

Amsterdam vanaf nu bescheiden bij bijstandsschuld

De gemeente Amsterdam staat niet meer vooraan in de rij van schuldeisers wanneer inwoners een bijstandsschuld moeten betalen. Op die manier hoopt de gemeente de bestaanszekerheid van kwetsbare Amsterdammers te vergroten, zo staat in een persbericht. Lees hier verder.  

Kwart gemeenten heeft vorig jaar bijstandsregels versoepeld

Mensen met een bijstandsuitkering mogen in steeds meer gemeenten een beperkt bedrag aan schenkingen ontvangen zonder dat hun uitkering omlaaggaat. Dat concludeert het journalistieke platform Investico in een onderzoek in opdracht van Trouw, EenVandaag en De Groene Amsterdammer. Lees hier verder.

Vlissingen als enige gemeente nog onder curatele

Slechts één gemeente valt de eer te beurt dit jaar om financiële redenen (artikel 12 gemeente) onder curatele van de provincie te staan: Vlissingen. De nieuwe fusiegemeenten uitgezonderd, zijn verder alle begrotingen oké bevonden door de provinciale toezichthouders. Lees hier verder.

Auto’s van handhavers vernield

Bij het gemeentehuis in het Gelderse Borculo in de gemeente Berkelland zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie gemeentelijke voertuigen vernield. De wagens werden gebruikt door handhavers. Lees hier verder.

Rotterdam koploper rechtszaken bijstandsfraude

Rotterdam is met afstand koploper in aantallen rechtszaken tussen de gemeente en mensen met een bijstandsuitkering, meldt Trouw op basis van een inventarisatie van alle uitspraken die de Centrale Raad van Beroep (CRvB) vorig jaar publiceerde. Lees hier verder.

Door herindeling 345 gemeenten in 2022

Als gevolg van herindelingen zijn er vanaf 01 januari 345 gemeenten in Nederland zijn, maar zodra Weesp en Amsterdam op 24 maart zijn samengevoegd, worden het er 344. De nieuwe gemeente Land van Cuijk in Noord-Brabant zal na de herindeling de achtste plek innemen in de lijst van grootste gemeenten qua oppervlak. Dat berekende het …

Lees verder

Tarieven Kostenwet Invordering per 01-01-2022

De kosten welke belastingdeurwaarders in rekening kunnen brengen zijn gebaseerd op de tarieven uit de Kostenwet. Per 01 januari 2022 zijn die aangepast en wel als volgt: Aanmaning < € 454 € 8,00 => € 454 € 18,00 (was € 17,00) Dwangbevel Maximaal € 13.449,00 (was € 13.108,00) Kosten dwangbevel minimaal € 45,00 (was € …

Lees verder

Laag waterverbruik leidt tot onterechte terugvordering

Gemeenten merken bijstandsgerechtigden met een laag waterverbruik nogal eens onterecht als fraudeur aan. In de helft van de gevallen die dit jaar dienden bij de hoogste bestuursrechter, bleek dat de gemeente te weinig bewijs had verzameld om de terugvordering van vaak tienduizenden euro’s te rechtvaardigen. Lees hier verder.

Vragen over gebruik algoritme decentrale overheden

Welke gemeenten en welke provincies gebruiken algoritmes en met welk doel? Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) wil weten of demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, CDA) bereid is hiernaar onderzoek te doen, naar aanleiding van de algoritmes die Rotterdam gebruikt om bijstandsfraude op te sporen. Lees hier verder.