Categorie: Lokale Overheid

Experimentele armoedeaanpak vraagt om ‘lefgemeente’

De gemeente Schiedam mocht van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. één miljoen euro uitgeven aan een innovatieve armoedeaanpak, waarbij arme huishoudens twee jaar lang 150 euro per maand extra zouden krijgen. Kansfonds bood daar nog 200.000 euro bovenop. Toch besloot Schiedam de gift af te wijzen. Lees hier verder.  

Bijstand moet simpeler en soepeler, vindt kabinet

Wie een bijstandsuitkering heeft en daarnaast in deeltijd werkt, moet er iets aan overhouden. Wie mantelzorg of vrijwilligerswerk doet, moet daarvoor niet gestraft worden met een korting op de uitkering. Wie een boodschappentas of een verjaardagscadeau krijgt, moet niet standaard met een terugvordering te maken krijgen. En gemeenten moeten meer ruimte krijgen om van de …

Lees verder

147 gemeenten ‘vinden schuldenrust niet belangrijk’

Het merendeel van de gemeenten maakt inmiddels gebruik van een systeem dat ervoor zorgt dat mensen in de schuldhulpverlening geen deurwaarders op de stoep krijgen. Het is een ‘beproefd, veilig en efficiënt instrument’, meent de vereniging van schuldhulpverleners NVVK. Toch zijn nog 147 gemeenten niet aangesloten. Lees hier verder.

Ombudsman: ‘Help ouderen met aanvragen van inkomensregelingen’

Sommige ouderen leven onder het sociaal minimum omdat ze geen gebruik maken van de inkomensondersteunende regelingen waar ze recht op hebben. Het is aan gemeenten en uitkeringsinstanties om die financieel kwetsbare ouderen actiever te benaderen, stelt de Nationale ombudsman. Lees hier verder.

Gemeenten hanteren ‘zwarte lijst’ met woonwagenbewoners

Bij veel gemeenten staan woonwagenbewoners op een zwarte lijst. Ze worden eerder in verband gebracht met zware criminaliteit dan andere inwoners als er tips binnenkomen over verdachte situaties. Dat blijkt uit onderzoek van de Stentor. Lees hier verder.

Amsterdam zoekt Juridisch Medewerker Verhaal

In de functie van Juridisch Medewerker Verhaal behandel je civielrechtelijke procedures (familierecht) om tot vaststelling van de wettelijke onderhoudsplicht van ex-partners en/of vaders jegens RVE Inkomens-klanten en/of hun kinderen te komen in de vorm van een gerechtelijke uitspraak. Je behandelt beslagzaken van door deurwaarders aanhangig gemaakte executiegeschillen betreffende onder RVE Inkomen gelegd derdenbeslag om (bij …

Lees verder

Boze foutparkeerder gaat tot aan het hof voor zeven euro bovenop boete… en krijgt gelijk

Ja, het is maar zeven euro. Toch was een Barnevelder in 2020 zó gepikeerd over de ‘aanmaningskosten’ van zeven euro bovenop een nog niet betaalde parkeerboete, dat hij naar de rechter stapte. Lees hier verder.

Ambtenaar roofde uit de gemeentekas

Vijftien jaar duurde het voordat de gemeente Doetinchem in de gaten had dat een ambtenaar zijn zus valse facturen liet sturen. Het tweetal wist zo bijna 3 miljoen euro buit te maken. De gemeente spande een rechtszaak aan, de rechter stelde de gemeente in het gelijk. De voormalige ambtenaar moet een groot bedrag betalen, de …

Lees verder

Utrecht ziet provinciale ozb niet zitten

Als het aan Provinciale Staten van Utrecht ligt, betaalt na 2030 iedere inwoner boven de achttien jaar een vast bedrag aan provinciale belasting via een ingezetenenheffing. Die moet dan in de plaats komen voor de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. De ene melkkoe lijkt plaats te gaan maken voor een andere. Lees hier verder.

De bijstand is te laag

Omdat de rijksoverheid er niet in slaagt om voor iedereen bestaanszekerheid te garanderen, worden gemeenten gedwongen om inkomenspolitiek te bedrijven – terwijl ze dat wettelijk gezien niet mogen. Gemeenten moeten die taak weer terugleggen bij het rijk, vindt Tilburgs wethouder Esmah Lahlah. Lees hier verder.