De aflosberekenaar !

Bij een betalingsregeling wordt het maandelijkse aflosbedrag vaak grof geschat, omdat de financiële situatie van huishoudens niet bekend is. Daardoor krijgen veel huishoudens een te hoog, maar soms ook een te laag aflosbedrag voorgeschoteld. In de praktijk werkt dat vaak niet: ze komen in de knel, betalen alsnog niet, en raken nog verder achter met hun betalingen. Een slecht werkende betalingsregeling is niet goed voor die huishoudens, maar ook niet voor de kredietverstrekker: incasso en bijzonder beheer kosten veel tijd en geld. De Aflosberekenaar van het Nibud biedt uitkomst. Lees hier verder.

Bedrijven betalen in totaal 298 miljard aan belasting

De totale belastingbijdrage van het Nederlands bedrijfsleven bedroeg vorig jaar 298 miljard euro, heeft PwC berekend. Dit geld komt terecht in de schatkist, de sociale fondsen en bij de Europese Unie. PwC maakt de belastingbijdrage, die tot nu toe onbekend was, de voor Verantwoordingsdag bekend. Lees hier verder.

1 op 10 gezinnen in Midden-Groningen heeft problematische schulden

In Midden-Groningen hebben 2.970 huishoudens te maken met geregistreerde problematische schulden. Dat aantal is 10.4 procent van de totale huishoudens in deze gemeente. Van deze huishoudens hebben 1.330 (44.7 procent) kinderen. Ter vergelijking: Op landelijk niveau heeft 8.8 procent van de huishoudens geregistreerde problematische schulden. Lees hier verder.

 

‘Koop nu, betaal later’ is vooral bij jongeren populair, maar minister wil er een einde aan maken om schulden te voorkomen

Luister hier naar het item.

Aantal faillissementen stijgt met 6% in april 2024

Het aantal faillissementen in Nederland is in april toegenomen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In die maand werden twintig bedrijven meer failliet verklaard dan in maart, wat neerkomt op een stijging van 6 procent. Deze trend van toenemende faillissementen houdt al bijna twee jaar aan. CBS meldt dat In de eerste vier maanden van 2024 zijn ongeveer 47 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het ANP. Lees hier verder. Meer ondernemers met geldproblemen in nasleep van corona. Vorig jaar klopten fors meer ondernemers aan bij organisaties voor financiële hulp dan in 2022. Dat meldt de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening. In totaal waren het 5578 ondernemers, tegen 3447 ondernemers het jaar daarvoor. Lees hier verder.

Kamer van Koophandel gaat gebruik Handelsregister aanpakken

Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ondergaat een flinke verandering. Waar organisaties of mensen nu nog gegevens van ondernemers kunnen opvragen tegen betaling, vervalt dat “verdienmodel van ongewenst datagebruik door derden” met een nieuw voorstel van demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Lees hier verder.

 

De deurwaarder die geen schulden wil innen, maar vooral wil bemiddelen: “Het heeft geen zin om geld te zoeken bij wie het niet heeft”

Toen deurwaarder Patrick Van Buggenhout tien jaar geleden aankaartte “dat het systeem van schulden innen compleet verziekt was”, keerde zijn sector zich tegen hem. Zijn filosofie – minder rechters, meer bemiddeling – wordt nu in een wet gegoten. Lees hier verder.

Vacature: rechercheur bij de FIOD

Criminelen die geld witwassen. Bedrijven die hun werknemers of leveranciers schaden door faillissementsfraude. Of mensen die zich verrijken ten koste van óns belastinggeld. Fraude kent vele gezichten. Als rechercheur bij de FIOD in Almelo, Amsterdam, Eindhoven, Groningen of Zwolle ben jij een belangrijke spil in de fraudebestrijding. Meer weten of solliciteren? Kijk hier.

 

Meer jongeren met schulden, vooral zorgpremie is een probleem

Deurwaarders zien steeds meer jongeren met schulden. Een van de belangrijkste oorzaken is betaalachterstanden bij de zorgverzekering, blijkt uit een rondgang van de NOS. Extra wrang is dat veel van deze jongeren geen zorgtoeslag aanvragen. Lees hier verder.

 

Rijk verwacht 121 miljoen minder kosten bijstand

Het rijk verwacht gemeenten in 2024 121,6 miljoen euro minder te hoeven geven voor de uitbetaling van bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidie. Dat blijkt uit de bijstelling van het nader voorlopige macrobudget. Het macrobudget 2024 gaat daarin van 6,958 miljard naar 6,836 miljard euro. Lees hier verder.