december 2022 archief

Ruimere parkeermogelijkheden deurwaarders

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft aan de KBvG, ten behoeve van de leden en voor de uitvoering van de ambtelijke taken, vrijstelling verleend van een aantal artikelen in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990: gerechtsdeurwaarders die in het bezit zijn van een verklaring van de KBvG en die bezig zijn met het verrichten …

Lees verder

Op weg naar één betalingsregeling Rijk

Ongeveer 240.000 huishoudens hebben een betalingsachterstand bij twee of meerdere overheidsinstanties. Mensen met betalingsachterstanden bij DUO, CJIB en CAK kunnen vanaf 01 december 2022 met deze instanties één betalingsregeling afsluiten. Lees hier verder.

Bijna helft van de Nederlanders wil het volgend jaar zuiniger aan doen

De stijgende prijzen zetten steeds meer Nederlanders aan tot een ander uitgavenpatroon. Bijna de helft van hen zegt het volgend jaar zuiniger aan te gaan doen. Dat zijn er significant meer dan een jaar geleden (47% vs 36%) toen de prijsstijgingen ook al zichtbaar waren. Ook zeggen meer mensen dan vorig jaar (43% vs 38%) …

Lees verder

Amersfoorters met laag inkomen krijgen hulp: gratis ID-kaart kinderen en hulp bij dierenartsrekening

De gemeente Amersfoort komt vanaf 2023 met twee nieuwe regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Het gaat om gratis identiteitskaarten voor kinderen en een bijdrage in de kosten van een dierenarts. Lees hier verder. De toepassing van inkomensondersteunende regelingen verschilt overigens aanzienlijk per gemeente. Lees hier verder.

Einde aan lange BKR-registratie na schuldhulp

Mensen die een schuldhulptraject hebben afgesloten, moeten niet vijf jaar lang aan een BKR-registratie vastzitten. Dat vinden de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). De vier gemeenten gaan ervoor zorgen dat vanaf 1 januari 2023 de BKR-registratie zes maanden na afloop van het schuldentraject verdwijnt. Lees hier verder.

Digitaal procederen rijksbelastingen vanaf 30 januari mogelijk bij gerechtshoven

Vanaf 30 januari kunnen burgers, organisaties en juridische professionals zoals advocaten en belastingadviseurs bij alle gerechtshoven digitaal procederen in rijksbelastingzaken.  Lees hier verder.

2022, een verwarrend jaar

Tijdens de Olympische Spelen in China was ook het Nederlandse team succesvol. Een veelvoud aan medailles was het gevolg. Enkele dagen na de sluitceremonie viel Rusland Oekraïne binnen. Toeval of nauwkeurig gepland? Met de hoeveelheid geld die deze oorlog inmiddels heeft gekost, zou een (groot) deel van de wereldarmoede zijn opgelost. En we zijn er …

Lees verder

Nieuwe richtlijnen voor aanstelling en benoemingen curatoren en bewindvoerders

Vanaf 1 januari 2023 gelden nieuwe richtlijnen voor de aanstelling en/of benoeming van curatoren in faillissementen, bewindvoerders in surseances van betaling, bewindvoerders in schuldsaneringen (WSNP) en voor herstructureringsdeskundigen en observatoren in de WHOA-procedure. Deze richtlijnen zijn een nadere uitwerking van de implementatie van de Europese richtlijn herstructurering en insolventie. Lees hier verder.

Nederland telt 342 gemeenten in 2023

Nederland zal in 2023 bestaan uit 342 gemeenten, twee minder dan nu.  Na een herindeling gaan Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne vanaf 1 januari verder als de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. Waarnemend burgemeester wordt Peter Rehwinkel. Lees hier verder.

Contant geld blijft meest gebruikte betaalmiddel

Ondanks het feit dat contant betalen steeds minder aantrekkelijk wordt gemaakt (het is zelfs bij diverse overheidsorganen in ons land niet meer mogelijk !!) blijft voor zes op de tien personen in het eurogebied contant geld het meest gebruikte betaalmiddel. Dat staat in een onderzoek naar het betaalgedrag in het eurogebied dit jaar dat is …

Lees verder