november 2022 archief

Hogere beslagvrije voet mogelijk voor huishoudens met hoge woonlasten

Mensen met schulden die te maken hebben met een langlopend beslag op hun inkomen, dienen volgens de huidige wet vereenvoudiging beslagvrije voet hun woonkosten binnen zes maanden aan te passen aan hun lagere inkomen. Dit is volgens minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) niet realistisch gezien de huidige schaarste op de woningmarkt. Zij maakt het …

Lees verder

UBO-REGISTER TEGEN WITWASSEN OP ZWART NA UITSPRAAK EU-HOF

Het UBO-register moest witwassen tegengegaan, maar is vooralsnog vooral een blok aan het been gebleken van de minister van Financiën. Door een uitspraak van het Hof van Justitie is het register op dit moment niet raadpleegbaar, In opdracht van Kaag neemt de KvK tot nader order geen informatieaanvragen meer aan. Lees hier verder.

Leger des Heils ziet toename daklozen

Steeds meer mensen worden dakloos, en vooral jongeren verliezen vaker het dak boven hun hoofd. Het Leger des Heils spreekt van ‘een schrikbarende constatering’. De organisatie, die dak- en thuislozen opvangt, telde afgelopen zomer 6016 daklozen. In de zomer van vorig jaar ging het om 4876 mensen. Dat is een toename van ruim 23 procent. …

Lees verder

Steeds meer voedselhulp nodig in Nederland, merkt ook Rode Kruis

Het Rode Kruis moet steeds vaker voedselhulp in Nederland aanbieden. De telefoon stond de afgelopen weken roodgloeiend meldt de hulporganisatie en omdat de schaamte over het onderwerp groot is, is het vermoeden dat de nood nog groter is. Lees hier verder.

D66 wil van ‘complexe’ schuldhulpverlening af; streven is binnen drie jaar schuldenvrij

Mensen met problematische schulden moeten daar binnen drie jaar volledig van verlost zijn en met een schone lei kunnen beginnen. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De partij wil daarmee voorkomen “dat mensen jarenlang in de wachtstand staan en zonder toekomstperspectief aan het overleven …

Lees verder

Vrijwilligers van toegevoegde waarde in schuldhulpverlening

In veel gemeenten worden vrijwilligers ingezet om mensen met geldzorgen te ondersteunen. En dat werkt, concludeert Jansje van Middendorp, die onlangs promoveerde aan de Radboud Universiteit op dit onderwerp. Cliënten in de schuldhulpverlening die worden geholpen door vrijwilligers, hebben na afloop van het traject minder ernstige financiële problemen en ervaren meer rust. Lees hier verder. …

Lees verder

Ziekteverzuim kost in 2022 meer dan achttien miljard euro

Dit jaar stijgt het ziekteverzuimpercentage boven de vijf procent. Tegelijkertijd neemt ook de verzuimduur toe. Dit blijkt uit het trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid van Nationale-Nederlanden. Lees hier verder.

Daling in aantal hypotheken grootste sinds 2018

Voor het eerst sinds de huizencrisis in 2013 is er tussen het tweede en derde kwartaal een daling in hypotheekomzet te zien. Het aantal afgesloten hypotheken is ook gedaald, voornamelijk door een sterke daling in over- en bijsluiters. Het aantal hypotheken in de aankoopmarkt valt dit jaar lager uit dan in 2021, wat samen met …

Lees verder

Pensioenen belastingdeurwaarders omhoog

ABP verhoogt per 1 januari de pensioenen met 11,96 procent. Het pensioenfonds voor ambtenaren (waaronder ook deurwaarders in dienst van de overheid) en onderwijsmedewerkers noemt het fijn dat het de pensioenen zo fors kan verhogen. “Hopelijk geeft het onze gepensioneerden wat lucht nu de prijzen zo gestegen zijn”, zegt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen. “Want bij …

Lees verder

Digitale euro; gevaar voor verdwijnen van contant geld !

In de Tweede Kamer en bij protestgroepen leeft de angst dat cash verdwijnt nu er in Europa wordt gedacht over invoering van een digitale euro. En die angst blijkt niet geheel onterecht. Ondanks sussende antwoorden van minister Kaag, leven er zorgen. Een aantal Kamerleden heeft moeite met de ‘programmeerbaarheid’ van het digitale geld. Er zouden …

Lees verder