Categorie: Rechtspraak

Voorwaardelijke celstraf voor niet melden onroerend goed bij ontvangen uitkering

De rechtbank Noord-Holland heeft een 68-jarige vrouw veroordeeld voor het niet melden van het hebben van onroerend goed in Turkije terwijl ze een bijstandsuitkering van de gemeente Zaanstad ontving. Dit geldt voor een periode van juli 2017 tot april 2018. De rechtbank heeft een voorwaardelijke celstraf opgelegd van twee weken, met een proeftijd van twee …

Lees verder

Youssef Taghi liet zich door deken niet stoppen

Strafrechtadvocaat Youssef Taghi is gearresteerd omdat hij maandenlang ongehinderd boodschapper zou zijn geweest van zijn neef Ridouan Taghi. Het OM bestempelt de advocaat, een neef van de gedetineerde, als boodschapper. Lees hier verder.

Rechter laat UBO-register weer in stand

Ook in hoger beroep heeft de rechter besloten dat het UBO-register bij de Kamer van Koophandel niet buiten werking hoeft te worden gesteld. Net als de voorzieningenrechter stelde het gerechtshof in Den Haag privacy-organisatie Privacy First in het ongelijk. De rechters menen dat niet afdoende duidelijk is gemaakt dat het systeem op korte termijn tot …

Lees verder

Fysieke rechtszaken gaan gewoon door

De gedeeltelijke lockdown die het kabinet afgelopen vrijdag aankondigde, heeft geen invloed op de doorgang van fysieke rechtszaken. Die kunnen, net als tijdens de lockdown die in december 2020 begon, gewoon doorgang vinden. Lees hier verder.

Ook in oktober weinig faillissementen uitgesproken

Rechtbanken hebben in oktober 153 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 24 minder dan in september en 91 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen blijft hiermee op een ongekend laag niveau. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Lees hier verder.

Belastingdienst moet voorschot inzake toeslagenaffaire betalen om huisuitzetting te voorkomen

De Belastingdienst moet een voorschot aan een vrouw uit Veghel betalen om zo te voorkomen dat zij haar huidige woning moet ontruimen. Dat besliste de bestuursrechter van de rechtbank Oost-Brabant. Eerder heeft de Belastingdienst onterecht kinderopvangtoeslag van haar teruggevorderd. De vrouw is slachtoffer van de toeslagenaffaire. Lees hier verder.

Veilig mailen vervangt faxverkeer met de Rechtspraak

Vanaf 1 februari 2022 behoort faxen met de Rechtspraak tot het verleden. Het traditionele faxverkeer maakt dan plaats voor Veilig Mailen. Hiermee kan vertrouwelijke informatie versleuteld en veilig worden gedeeld via e-mail. Lees hier verder.

Week van de Rechtspraak: 20 t/m 24 september

Jaarlijks organiseren rechtbanken en gerechtshoven in september één of meerdere activiteiten voor het publiek. De Week van de Rechtspraak heeft een andere invulling gekregen vanwege de coronamaatregelen. Lees hier verder.

18 maanden cel geëist tegen bewindvoerder voor stelen tonnen van cliënten

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen een voormalig bewindvoerder uit Bunde in Limburg. Hij wordt ervan verdacht zo’n 300.000 euro te hebben gestolen van zijn cliënten om zijn gokverslaving te bekostigen. Ook eist het OM een beroepsverbod tegen de man. Lees hier verder.

Aantal faillissementen in juli ongekend laag

Rechtbanken hebben in juli 150 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 53 minder dan in juni en 129 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen komt hiermee op een ongekend laag niveau. Vorige maand gingen 115 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 35 natuurlijke personen (individuen) failliet. Lees hier verder.