Categorie: Rechtspraak

STRUCTUREEL VIDEORECHTSPRAAK BIJ BEWINDZAKEN IN VENRAY

Rechtbank Limburg en gemeente Venray blijven videorechtspraak in bewindzaken inzetten. De pilot videorechtspraak, die op 1 november 2019 van start ging, is zo succesvol gebleken, dat besloten is videorechtspraak structureel voort te zetten, meldt de Rechtspraak. Lees hier verder.

WETBOEK VAN STRAFVORDERING NAAR RAAD VAN STATE

Het nieuwe Wetboek van Strafvordering is weer een stapje verder richting invoering: het wetsvoorstel is aan de Raad van State voorgelegd voor advies. Het huidige Wetboek van Strafvordering dateert van 1926 en is zwaar verouderd. Bovendien is het na zo’n 150 wijzigingen een lappendeken geworden. Lees hier verder.

Spaartaks niet in strijd met Europese regels

Belastingheffing over inkomen uit sparen en beleggen zoals dat sinds 2017 in Nederland gebeurt, ook wel bekend als spaartaks of de box 3-regeling, is niet in strijd met de Europese regelgeving. Volgens de rechtbank Noord-Holland, die in twee zaken uitspraak heeft gedaan, ging Nederland wel langs het randje van wat Europees gezien mag, maar is …

Lees verder

UBO-register blijft

Het vorig jaar ingevoerde UBO-register bij de Kamer van Koophandel hoeft niet buiten werking worden gezet. De kortgedingrechter in Den Haag heeft een vordering hiertoe van privacy-organisatie Privacy First afgewezen. Toch krijgt de zaak mogelijk later nog een staartje. Lees hier verder.  

OM verdenkt ABN Amro nu ook van ‘schuldwitwassen’

Het Openbaar Ministerie verdenkt ABN Amro nu ook van schuldwitwassen. Dat betekent dat justitie met een extra verdenking is gekomen in het lopende onderzoek naar mogelijke overtredingen door de bank bij het tegengaan van witwassen. Lees hier verder.

Weinig faillissementen in februari

Het aantal faillissementen in Nederland was ook in februari lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Rechters spraken vorige maand 173 keer een faillissement uit. Dat zijn er 232 minder zijn dan in februari 2020, meldt de Raad voor de rechtspraak. Lees hier verder.

Gratis rechtsbijstand voor gedupeerden toeslagenaffaire

Gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgen gratis rechtsbijstand van een advocaat. De Raad voor de Rechtsbijstand (RvR) heeft  hiervoor in samenwerking met het ministerie van Financiën een regeling gepubliceerd. Lees hier verder.

Celstraffen voor phising klanten van een bank

De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen van 27 een 24 jaar veroordeeld tot een celstraf nadat ze slachtoffers hadden opgelicht door phishing. Klanten dachten ten onrechte contact te hebben met hun bank en gaven hun gegevens op. De verdachten probeerden zo geld te stelen. De 27-jarige man heeft 20 maanden cel gekregen, de 24-jarige 15 …

Lees verder

Kamer voor gerechtsdeurwaarders/Hof van Amsterdam

De Kamer voor Gerechtsdeurwaarders en in hoger beroep het Hof van Amsterdam, deden in het laatste kwartaal van 2020 een aantal uitspraken van zaken tegen gerechtsdeurwaarders. Lees hier voor de uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam. Verder hier  –  hier  –  hier  en hier over vier beslissingen van de Kamer van Gerechtsdeurwaarders in Amsterdam.

Uitspraken Kantonrechter in twee zaken tegen bewindvoerders

Een bewindvoerderskantoor is door de kantonrechter van de rechtbank Overijssel tot 1 januari 2022 geschorst in de dossiers van 20 cliënten. Het kantoor heeft in de afgelopen periode teveel fouten gemaakt en de zaken niet voldoende op orde. Een tijdelijke bewindvoerder neemt de taken zolang over. Lees hier verder. Voormalig beschermingsbewindvoerder wordt door de kantonrechter veroordeeld …

Lees verder