Categorie: Rechtspraak

Advocaten maken het te bont over een voorval met een hond

Twee advocaten besloten de eigenaar van een hond voor de rechter te dagen, nadat een van hen tijdens het wielrennen schrok van de hond en de ander daardoor in de Amstel belandde. Volgens de kantonrechter wilden ze dat de eigenaar of zijn verzekering opdraaide voor de financiële schade. De kantonrechter liet geen spaan heel van …

Lees verder

Faillissementen augustus

Rechtbanken hebben in augustus 372 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 82 meer dan in juli. Vorige maand gingen 299 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 73 natuurlijke personen (individuen) failliet. Lees hier verder.  

Digitaal procederen in rijksbelastingzaken nu mogelijk bij alle rechtbanken

Burgers, organisaties en juridische professionals zoals advocaten en belastingadviseurs kunnen vanaf 04 september bij alle rechtbanken digitaal procederen in rijksbelastingzaken. Daarmee wordt de toegang tot de Rechtspraak eenvoudiger voor procespartijen. Lees hier verder.

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND ZET MES IN VERDIENMODEL WOZ-BUREAUS

De commerciële bureaus die zich op no cure no pay-basis bezighouden met het indienen van bezwaren over de WOZ-waarde van woningen, zullen niet blij zijn met de rechtbank Midden-Nederland. Die gaat voortaan tot driekwart lagere bedragen toekennen als tegemoetkoming in de rechtsbijstandskosten, waar het verdienmodel van de bureaus op is gebaseerd. Lees hier verder.  

Verdere verlaging van beloning voor bewindvoerders onwenselijk

De Raad voor de rechtspraak vindt het belangrijk dat een door de rechter benoemde bewindvoerder in schuldsaneringszaken een passende beloning krijgt die in verhouding staat tot zijn werkzaamheden. Met een onlangs door de minister voor Rechtsbescherming aangekondigd besluit om deze vergoeding te wijzigen, gaat de beloning voor het merendeel van deze zaken omlaag, terwijl het …

Lees verder

In beroep over een rijksbelastingzaak? Dat kan vanaf 4 september digitaal

Vanaf 4 september kunnen burgers, organisaties en juridische professionals (zoals advocaten en belastingadviseurs) op een eenvoudige manier digitaal procederen in een rijksbelastingzaak bij de rechtbank. Digitaal procederen is snel, laagdrempelig, overzichtelijk en het bespaart papier. Lees hier verder.

GEEN EXTRA GELD VOOR RECHTSWINKELS

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) erkent het belang van rechtswinkels voor de sociale advocatuur, maar wil op korte termijn geen extra geld beschikbaar stellen voor nieuwe rechtswinkels. Dat schrijft de demissionaire bewindsman na Kamervragen. Lees hier verder.  

Gerechtsgebouwen Arnhem en Zutphen open voor publiek

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023 zijn tussen 10.00 en 16.00 uur het Paleis van Justitie in Arnhem en het gerechtsgebouw in Zutphen open voor publiek. Er zijn onder andere rondleidingen door de zittingszalen, hal en speciale ruimtes. Ook komen bezoekers meer te weten het werk van de rechtbank Gelderland. Lees hier …

Lees verder

WOZ-bezwaar is een verdienmodel

Bart Schaafsma, teamvoorzitter Belastingen van de rechtbank Noord-Holland, heeft zich op LinkedIn kritisch uitgelaten over de speciale bureautjes die bezwaar maken tegen WOZ- en andere aanslagen, alleen om zoveel mogelijk geld aan proceskostenvergoedingen binnen te harken. Hij is niet de eerste vanuit de rechtspraak. Lees hier verder.

Verkeerd advies SZW over maandelijks beslag op bijstand

Demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid en Participatie, ChristenUnie) erkent dat het ministerie van SZW de VNG verkeerd heeft geadviseerd over maandelijks beslag op een bijstandsuitkering. Dat schrijft ze in een reactie op vragen van Kamerlid Hülya Kat (D66). Veel gemeenten dragen bij beslag op een bijstandsuitkering maandelijks af aan de deurwaarder. Hierdoor komt de debiteur …

Lees verder