Aantal huisbezoeken deurwaarders onveranderd

Gerechtsdeurwaarders zijn vorig jaar ongeveer even vaak langs de deuren gegaan voor het betekenen van dagvaardingen of beslagleggingen als in 2022. In de jaren daarvoor was juist sprake van een dalende trend. Deurwaarders verrichtten in 2023 ruim anderhalf miljoen zogeheten “ambtshandelingen”. Daaronder vallen bijvoorbeeld beslagleggingen en dagvaardingen. De stabilisering is vooral een correctie op de coronaperiode, stelt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De steunmaatregelen tijdens de coronacrisis zorgden ervoor dat minder bedrijven omvielen. Ook behielden meer mensen hun baan. Lees hier verder. Over het aantal huisbezoeken, gedaan door deurwaarders in dienst van de overheid (belastingdeurwaarders) zijn geen cijfers bekend.

 

Toezichthouder AP vindt dat BKR afgeloste schulden te lang noteert

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat mensen die hun lening hebben afbetaald niet meer in het BKR-register te vinden zijn, tenzij er ernstige betalingsachterstanden zijn ontstaan. Dat moet voorkomen dat mensen plotseling problemen krijgen als ze jaren later een nieuw krediet willen afsluiten. Nu worden mensen soms jaren later geconfronteerd met een lening die ze allang hebben afgelost. Lees hier verder.

 

Eindhoven gaat bijstandsschulden kwijtschelden

Eindhovenaren die in de schulden zijn beland omdat ze teveel ontvangen bijstand moeten terugbetalen, krijgen dit jaar de kans om met een schone lei te beginnen. De gemeente wil schulden zelf actief gaan kwijtschelden, zelfs als inwoners verwijtbaar te veel uitkering hebben gehad. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Lees hier verder.

Bedrijf gehackt dat onder meer belastingaanslagen verstuurt

Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website. Het bedrijf schrijft dat de hack op 17 mei werd ontdekt, toen systemen versleuteld bleken. De hackers hadden al sinds 5 mei toegang tot die systemen. Lees hier verder.

Hoog witwasrisico geldautomaten door gebrek aan toezicht

In Nederland zijn er vier bedrijven die deze onafhankelijke geldautomaten aanbieden. In totaal gaat het om 1200 automaten. Honderden ervan worden niet gevuld door gecertificeerde geldtransporteurs, maar door ondernemers die zelf zo’n automaat exploiteren. Lees hier verder.

Binnen uur een ton kwijt: phishing-slachtoffers doen hun verhaal

Klanten van onlinebank Bunq zijn opvallend vaak het slachtoffer van phishing, zo toonde een onderzoek van NOS en NRC. In het onderzoek zijn 28 gevallen van phishing geverifieerd. Het gaat om mensen die in de afgelopen zeven maanden werden opgelicht. Lees hier verder.

Honderden arme gezinnen krijgen 150 euro extra per maand

In Zaanstad, Tilburg en Amsterdam krijgen 600 huishoudens met een bijstandsuitkering gedurende twee jaar maandelijks 150 euro extra, zonder voorwaarden. ‘Gewoon geld geven’ heet het project van het Kansfonds. Dat wordt grotendeels gefinancierd door de Postcodeloterij. De deelnemers in Zaanstad hebben inmiddels hun eerste toelage ontvangen. Wat gaan ze ermee doen? De maandelijkse 150 euro extra is het maximale bedrag dat gegeven kan worden, zonder dat de gift gevolgen heeft voor bijstand en toeslagen. De deelnemende gemeenten moesten er hun ‘giftendrempel’ voor verhogen. Vraag is wel, kan een deurwaarder “gewoon” beslag leggen op het extra inkomen? Lees hier verder.

Afbetaling? Prima, maar ik ga eerst op vakantie!

Een slecht thuisvoorbeeld/geen financiële opvoeding, by now, pay later, totaal geen grip op geld. Problemen waar jongeren mee te maken hebben en daardoor vaak verkeerd gedrag gaan vertonen. Zo ook een inmiddels 28 jarige cliënt van schuldhulpverleenster Andrea Winkel. Haar ervaring, die bij andere schuldhulpverleners en deurwaarders niet onbekend zal over komen, kunt u hier lezen.

Detailhandel: omzet stijgt – hogere prijzen en meer verkopen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs dat de omzet van de detailhandel in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 4 procent is toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Deze stijging is deels te danken aan hogere prijzen, maar ook aan een opeenvolgend kwartaal van meer verkopen. Lees hier verder.

Veel signalen over nieuwe werkwijzen van oplichters

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet een toename in het aantal signalen en consumentenvragen over oplichting en fraude. De toezichthouder start daarom met de online publiekscampagne checkjeaanbieder.nl om mensen meer bewust te maken over hoe oplichters te werk gaan. Lees hier verder.