mei 2023 archief

Tilburgse bijstandsgezinnen krijgen ‘gewoon geld’ als experiment

Een groep van 150 Tilburgse gezinnen met een bijstandsuitkering krijgt twee jaar lang maandelijks 150 euro extra bijgeschreven. Aan het geld is geen enkele voorwaarde verbonden, behalve dan dat de Hogeschool van Amsterdam de gezinnen die het betreft wil volgen om te zien hoe het initiatief uitpakt. Het is een idee van het Kansfonds. Die …

Lees verder

Ingangsdatum wetwijziging Wsnp: 1 juli 2023

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) heeft op 26 mei de Tweede Kamer geïnformeerd over de datum voor inwerkingtreding van de wetswijziging Wsnp: 1 juli 2023. De volledige Kamerbrief, waarin de afwegingen voor deze datum staan opgenomen, kunt u hier downloaden en lezen. Lees ook hier verder.  

Hoeveelheid onbetaalde facturen kan omlaag

Het bedrag aan onbetaalde facturen loopt op naar 20 miljard euro. Ook lopen de betaaltermijnen op, zo blijkt uit onderzoek van de branche-organisatie. De automatiseerder van factuurprocessen Diesis bevestigt het beeld. Toch ziet het bedrijf mogelijkheden voor ondernemingen om dit tegen te gaan. Lees hier verder.

Belastingdienst probeert brieven begrijpelijker te maken, maar dat valt nog niet mee

Brieven van deurwaarders, advocaten en notarissen zijn voor veel mensen vaak moeilijk te begrijpen. Zo ook die van de Belastingdienst. Bij de Belastingdienst worden nu met hulp van klantenpanels en een computerprogramma van de Universiteit van Utrecht alle bijna 5900 soorten standaardbrieven die de dienst jaarlijks verstuurt aan een taalscan onderworpen. Lees hier verder.  

Meer nazorg nodig bij probleemschulden

De looptijd van de wettelijke schuldsaneringsregeling wordt gehalveerd. Die van de minnelijke regeling volgt snel. Gemeenten moeten door de verandering flink aan de bak om hun schuldhulpverlening anders in te richten. Lees hier verder.

Fiscus trek betalingsregeling voor coronaschulden in

Over ruim twee weken gaat de Belastingdienst betalingsregelingen intrekken voor het aflossen van coronaschuld. Het intrekken van de regeling treft uitsluitend ondernemers die niet of onvoldoende van hun schuld hebben afgelost. Lees hier verder.

Grote banken laks met aanpak belastingontduiking

Bij het merendeel van acht onderzochte Nederlandse banken blijft beleid voor aanpak van belastingontwijking door zakelijke klanten benedenmaats. ABN AMRO, ING en Rabobank hebben dit nog steeds niet op orde. Ook bij twee kleinere banken is deze aanpak niet in orde. Enkel Van Lanschot Kempen en de Volksbank verbeterden hun beleid op belastingen. Lees hier …

Lees verder

Tweede Kamer wil socialere incasso en snellere schuldhulp

In de afgelopen weken organiseerde de Tweede Kamer een aantal bijeenkomsten over incasso, gegevensdeling in het armoede- en schuldendomein en mogelijkheden om als hulpvrager sneller uit de schulden te komen. Lees hier verder.

Belastingmedewerker die zwart spaarde is ontslagen

Van medewerkers van de Belastingdienst wordt verwacht dat zij de regels volgen. Een controleur van de Belastingdienst wist tegen de regels in zijn spaarrekening in Luxemburg jarenlang voor de fiscus verborgen te houden. Het kost hem uiteindelijk een boete van € 32.550,– verder keurde de rechter in Eindhoven het goed dat de man wordt ontslagen. …

Lees verder

Nieuwsbrief Schulden voor invorderingsmedewerkers

Invorderingsmedewerkers/belastingdeurwaarders  van gemeenten en belastingsamenwerkingen hebben te maken met wetswijzigingen in het schuldendomein en de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire. Zowel de wetswijzigingen als de hersteloperatie hebben (veel) invloed op de dagelijkse werkzaamheden. In een nieuwsbrief houdt de VNG medewerkers  zo goed mogelijk van al deze ontwikkelingen op de hoogte. Lees hier verder.