augustus 2021 archief

Schuldenwijzer: stimuleren zelfredzaamheid

Schuldenwijzer is een maatschappelijk initiatief om antwoord te geven op de groeiende schuldenproblematiek in Nederland. Het is een onafhankelijk platform. Organisaties en professionals kunnen op hun website, in correspondentie of social media verwijzen naar Schuldenwijzer. Iedereen met DigiD kan inloggen via www.schuldenwijzer.nl en in geval van beslag op inkomsten de volgende informatie zien: welke gerechtsdeurwaarder beslag heeft …

Lees verder

Schuldpreventie kan zorgkosten voorkomen

Wie met problematische schulden te maken krijgt, loopt een verhoogd risico op mentale gezondheidsklachten. Ook de kans dat men wordt afgesloten van de energievoorziening of dat een deurwaarder op de stoep kan staan levert (veel) stress op. Het voorkomen van schulden kan daarom gemiddeld 200 euro per persoon per jaar aan ggz-kosten besparen, becijfert het …

Lees verder

Eerste renteverhoging een feit in Zuid-Korea

Al een tijd wachten economen gespannen af op een stijging van de rente. In Zuid-Korea is het nu zover. Het Aziatische land heeft de rente verhoogd om oververhitting van de economie te voorkomen. Lees hier verder.

Nederlander blijft op coronaspaargeld zitten

Nederlanders hebben in de coronaperiode tientallen miljarden extra overgehouden. Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) zal slechts een klein deel van dit bedrag worden gebruikt voor consumptie. De helft van het opgepotte geld blijft naar verwachting op de bankrekening staan. Wellicht dat er ook minder onbetaalde rekeningen zijn en dat daardoor deurwaarders minder werk …

Lees verder

18 maanden cel geëist tegen bewindvoerder voor stelen tonnen van cliënten

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen een voormalig bewindvoerder uit Bunde in Limburg. Hij wordt ervan verdacht zo’n 300.000 euro te hebben gestolen van zijn cliënten om zijn gokverslaving te bekostigen. Ook eist het OM een beroepsverbod tegen de man. Lees hier verder.

KvK lekt privéadressen 1800 personen, onder wie politici

Door een fout van de Kamer van Koophandel (KvK) zijn privéadressen van 1800 bestuurders van verschillende organisaties gelekt aan een oud-advocaat. Privéadressen van bestuurders en andere functionarissen die in het Handelsregister staan zijn niet openbaar. Maar justitie, advocaten, notarissen of deurwaarders kunnen deze gegevens met speciale toestemming wel opvragen. Lees hier verder.

Terugvorderen boodschappenaffaire blijft staan

De gemeente Wijdemeren heeft deels ongelijk gekregen in de zogenaamde boodschappenaffaire. De terugvordering op de bijstandsuitkering van een inwoner die boodschappen ontving van haar moeder wordt verlaagd van ruim 7.000 euro naar minder dan 3.000 euro. Wel blijft het principe, dat de ontvangen boodschappen moeten worden verrekend met de uitkering, overeind. Ook kunnen boodschappen niet worden …

Lees verder

Jongste deurwaarder van Nederland

Begin augustus werd hij beëdigd als jongste kandidaat-gerechtsdeurwaarder in Nederland. Met zijn jonge leeftijd van 20 jaar een opvallende gebeurtenis. Volgens de huidige richtlijnen zou hij maar liefst (bijna) 50 jaar dit beroep kunnen uitoefenen. Lees hier verder.

Veel ondernemers aan de rand van de (corona) schuldenafgrond

Het aantal fraudezaken valt mee, maar het (deels) terugbetalen van noodsteun is wel een groot probleem. Na de snelle introductie vorig jaar van de loonsteun via de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) regende het waarschuwingen voor fraude. Het aantal strafrechtelijke onderzoeken naar NOW fraude is echter laag. Het echte probleem is dat zestig procent van …

Lees verder

Aandacht voor witwassen leidt tot opmars ondergronds bankieren

Ondergronds bankieren neemt enorm toe, vanwege strengere controles en toezicht op witwassen via reguliere banken en financiële instellingen. Dat stelt Henk Vermeer, hoofd van de financiële recherche bij de Landelijke Eenheid, tegen de NPO Radio-1 podcast Het Onderzoeksbureau. Vermeer maakt zich zorgen over de toename. Lees hier verder.