januari 2021 archief

Verkeerde beslagvrije voet zorgt voor problemen

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, publiceert regelmatig over situaties waarbij de beslagvrije voet verkeerd is berekend. Ook in de Telegraaf van 30 januari 2021 behandelt hij zo’n casus. Lees hier verder.

Ongebruikelijke transacties Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme)

Ongebruikelijke transacties moeten gemeld worden bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland) Ook deurwaarders kunnen bij het in ontvangst nemen van grote sommen contant geld hiermee te maken krijgen. Lees voor een voorbeeld waarbij een deurwaarder was betrokken hier verder.

Flinke toename van spaartegoeden

Nederlandse huishoudens stalden in 2020 bijna 42 miljard euro op hun (spaar)rekeningen bij Nederlandse banken. Dat is twee keer zoveel als in 2019. De voornaamste redenen hiervoor zijn de contact beperkende maatregelen en de toegenomen economische onzekerheid tijdens de coronacrisis. Lees hier verder.

Beslag op banktegoeden en eigendommen relschoppers/eerste veroordelingen tot celstraffen

Het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant heeft o.a. beslag gelegd op „meerdere bankrekeningen”, scooters en twee auto’s van verdachten van de rellen in Den Bosch de afgelopen dagen. In Den Bosch zijn 52 relschoppers opgepakt. „Het gros” van hen is diefstal in vereniging ten laste gelegd. Lees hier verder.

Garagebox vol met onbezorgde poststukken

Een postbode van Sandd heeft in 2018 zo’n 15.000 stukkenpost achterovergedrukt en in een garagebox verstopt. Bij de post zaten ook zo’n 1100 belastingaanslagen. Lees hier verder.

Internationale politieoperatie LadyBird: wereldwijd botnet Emotet ontmanteld

Met het uit de lucht halen van servers achter de agressieve malware Emotet is een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen cybercriminaliteit: de Emotet-besmetting is niet langer actief op de computers van ruim 1 miljoen slachtoffers wereldwijd. Het uit de lucht halen gebeurde deze week in de omvangrijke internationale politieoperatie LadyBird. Daarin werken de …

Lees verder

Europese overheidsdiensten mogen contante betalingen weigeren

Overheidsinstanties binnen de Europese Unie mogen contante betalingen van burgers weigeren als dit in het openbaar belang is, zo heeft het Europese Hof van Justitie vandaag bepaald (pdf). De uitspraak volgt in een zaak van twee Duitse burgers die hun omroepbijdrage contant wilden betalen. De omroep weigerde dit, waarop de burgers naar de hoogste federale …

Lees verder

Bank hoeft lening niet kwijt te schelden

De consument heeft gesteld dat de bank ten onrechte weigert (een gedeelte van) zijn resterende schuld aan de bank kwijt te schelden. De consument heeft ter onderbouwing van zijn stelling aangevoerd dat de bank de op haar rustende zorgplicht jegens hem heeft geschonden, doordat de bank wist dat hij niet goed met geld kan omgaan …

Lees verder

Kabinet met zo nodig private schulden overnemen

Het kabinet moet ervoor zorgen dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire hun compensatie van 30.000 euro per persoon niet kwijtraken aan private schuldeisers. Zo nodig moet het kabinet de private partijen uitkopen. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten. Lees hier  en ook hier verder.

78.000 huishoudens met aflossingsvrije hypotheek financieel kwetsbaar

Ongeveer 78.000 huishoudens lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Op een totaal van bijna drie miljoen aflossingsvrije hypotheken is dat te overzien, maar de huishoudens in kwestie moeten waarschijnlijk hun huis verkopen. Een deel blijft mogelijk achter met een restschuld. Dat blijkt uit …

Lees verder