Nieuw incassocentrum

weekersStaatssecretaris Weekers heeft op 18 november jl. een nieuw Landelijk Incassocentrum van de Belastingdienst in Amsterdam geopend. Door het openen van dit centrum moet de pakkans van notoire wanbetalers worden vergroot. Volgens de staatssecretaris kan er beter worden gecontroleerd op b.v. het verkrijgen van een erfenis, het ontvangen van een salaris en de aankoop van een auto. Dit laatste kan doordat de Belastingdienst gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ontvangt.

De winnaars van b.v. een prijs in de Postcodeloterij moeten ook alert zijn in het geval ze niets iets verschuldigd zijn aan de Belastingdienst. Volgens de staatssecretaris weet hij ze dan ook te vinden.

De telefonische incasso van de Belastingdienst blijkt een succes te zijn. Mensen (zijnde niet notoire wanbetalers) met een geringe belastingschuld worden eerst gebeld door een medewerker van het incassocentrum alvorens een dwangbevel wordt toegezonden of een deurwaarder op bezoek komt.

Deze aanpak werkt, in bijna 75 procent van de gevallen waarin contact kan worden gelegd, leidt dit tot een betaling/betalingsregeling.

Het aantal werknemers bij het landelijke incassocentrum zal van 200 toenemen tot  450 personen. Naar verwachting zal het aantal contacten per jaar oplopen naar 450.000 debiteuren.