Beslagen onroerend goed door financiƫle crisis steeds minder zinvol

beslag_onroerende_zakenHet Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekend gemaakt dat in de maand augustus 2012 de prijzen van bestaande koopwoningen met 8 procent zijn gedaald. De verkoopprijzen werden daarbij vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Ook in juli 2012 daalden de prijzen al met gemiddeld 8 procent . Door alle recente prijsdalingen liggen de prijzen van bestaande koopwoningen weer op het niveau van acht jaar geleden. In de eerste acht maanden van dit jaar verwisselden  74.000 woningen van eigenaar, dat is 5 procent minder dan in dezelfde periode van 2011.

 

De aanhoudende onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek, twijfels bij veel mensen over de eigen financiële mogelijkheden en geen vertrouwen in de nabije toekomst, houden de huizenmarkt in het slot.

Door de diverse prijsdalingen, is het nu al vaak voor deurwaarders niet zinvol meer over te gaan tot het leggen van een beslag op onroerende zaken, in het geval het een woning betreft.

Bij executieveilingen brengen woningen meestal zo’n 20 tot 30 procent minder op dan wanneer de verkoop op vrijwillige basis zou hebben plaatsgevonden.

Nu de waarde steeds verder daalt maar de hypotheekschuld wel onveranderd blijft, zal bij een beslag en na de verkoop steeds vaker blijken dat de verkoopprijs ontoereikend is om de hypotheek van af te lossen. Een restbedrag om andere schuldeisers van te betalen zit er dan al helemaal niet in.

De DCN houdt op woensdag 10 oktober 2012 een studiedag met als thema “Het invorderen van (belasting)schulden in crisistijd”