Deurwaarder Karelsen gastdocent bij Kon-Tiki

Karelsen_gastles_2015_a“Schulden maken is erg onverstandig”

 AMERSFOORT – Ze hadden nog nooit een deurwaarder in het echt gezien en vonden het toch wel een beetje spannend, de leerlingen van groep 6 op basisschool Kon-Tiki die op vrijdag 13 maart een gastles kregen van Henk Karelsen, deurwaarder bij de gemeente Amersfoort. Maar het ijs was snel gebroken, mede geholpen door een rondje paaseitjes van chocola die de deurwaarder aan het begin van de les rond liet gaan. Karelsen: “Alles heeft met geld te maken, ook de aanschaf van deze paaseitjes.”
Door Gerrit Steen

En zo had hij een mooie binnenkomer waarmee hij direct de aandacht had van alle leerlingen en een leuke, informatieve en interactieve les kon geven waarbij hij de kinderen op het hart drukte om toch vooral goed met hun (zak)centjes om te gaan en niet meer uit te geven dan er binnen komt. Als ze dat goed vol kunnen houden is er ook geen kans dat ze hem later onverwacht een keer voor hun deur zien verschijnen. De kinderen vonden het prachtig en lieten dat ook merken door tal van vragen te stellen, voor ze het wisten wat het uur om en tijd voor een mooie groepsfoto.

Groei

Henk Karelsen heeft Amersfoort in de 33 jaar dat hij daar als deurwaarder werkzaam is zien groeien van zo’n 60.000 toen naar een dikke 150.000 inwoners van nu. En heeft ook de problematiek van betalingsachterstanden en schulden zien toenemen. Ondanks deze toename is Henk Karelsen nog steeds enthousiast over zijn vak, waarbij hij naast deurwaarder soms ook bijna schuldhulpverlener of maatschappelijk werker is. Karelsen: toen ik in 1982 als deurwaarder werd beëdigd en met mijn invorderingswerkzaamheden begon, voelde je toch regelmatig dat mensen die je bezocht zich schaamden.

Dat is nu toch wel helemaal anders, tot mijn spijt kom ik nu bij gezinnen waarbij ik constateer dat de ouders daarvan ook onder mijn clientèle vallen, om het maar zo te zeggen. Daar kun je dus nu van zeggen dat helaas een verkeerd voorbeeld is gevolgd.”

DCN

Karelsen vervolgt: “De schuldenproblematiek is enorm toegenomen, veel mensen leven financieel boven hun stand, er wordt te veel gefinancierd en geleend – kortom, er is veel werk aan de winkel voor deurwaarders, schuldhulpverleners en bewindvoerders.” Voor de laatst genoemde doelgroepen is Karelsen als voorzitter van het Deurwaarders Collectief Nederland (DCN) al weer zo’n 10 jaar betrokken bij het organiseren van studiedagen, preventief heeft hij als gastdocent meegewerkt aan de Week van het geld. Hij vertelt: “Tijdens de DCN studie- en actualiteitendag van 2014 werd er informatie verstrekt over de Week van het geld, een initiatief van het Ministerie van Financiën. Daarbij werd aangegeven dat er gastdocenten werden gezocht en dit jaar heb ik dus een gastles op de Kon-Tiki basisschool in Amersfoort verzorgd.”

Sparen belangrijk

Karelsen_gastles_2015_cEn zo stond hij op vrijdag 13 maart als docent voor de klas, uitleg gevend aan een groep leergierige toehoorders van zo’n 10 jaar oud, over hoe ze verstandig kunnen omgaan met geld. Dat sparen belangrijk is, schulden maken erg onverstandig is maar ook dat het extra geld kost als er een deurwaarder aan de deur komt. Karelsen: “Het was voor mij een leuke ervaring, ik hoop uiteraard dat de kinderen er iets van hebben opgestoken en dat het onderwijzend personeel er wellicht een vervolg aan zal geven. En zo gewenst kom ik volgend jaar graag nog weer eens terug.” Als herinnering aan zijn bezoek kon hij een presentje, een bordspel over geldzaken beschikbaar gesteld door de ABN/AMRO-bank Amersfoort, aan de kinderen overhandigen. Dit leek hem toepasselijker dan een afschrift van een dwangbevel uit te reiken, want dat laatste probeer ik voor de toekomst met deze gastles dus te voorkomen, zo besluit hij.

Foto: Gerrit Steen