juli 2023 archief

Frauderende schuldhulpverlener de cel in

Een 45-jarige man is veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk omdat hij tussen juli 2015 en 2017 in Amsterdam in totaal ruim 204.000 euro verduisterde als schuldhulpverlener bij een stichting waarvan hij tevens bestuurder was. Ook moet hij ruim 9000 euro schadevergoeding betalen. Het geld was van meer dan 80 cliënten. Zij …

Lees verder

Vrees voor faillissement bewindvoerders

De Brancheorganisatie voor Financiële en Maatschappelijke Zorgverlening (NBBI) en de Nederlandse Branchevereniging voor Wettelijk Vertegenwoordigers (Horus) hebben in een brief aan het demissionair kabinet hun zorgen geuit over de financiële positie van beschermingsbewindvoerders. Het beschermingsbewind van kwetsbare personen, dat veelal door gemeenten wordt betaald via de bijzondere bijstand, komt volgens de twee organisaties onder druk …

Lees verder

Wisselende aanmeldingen schuldhulpverlening

Uit de ‘Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden’ van Divosa en de NVVK blijkt dat het aantal schuldhulpverleningstrajecten bij gemeenten in het eerste kwartaal van 2023 wisselend toe- en afneemt. Het ontbreken van een eenduidig beeld komt mogelijk door lokale inkomensondersteunende initiatieven. Lees hier verder.  

Wat te doen met een naheffingsaanslag van de Belastingdienst?

De Belastingdienst wordt regelmatig door de rechter teruggefloten omdat er naheffingsaanslagen zijn opgelegd die niet voldoen aan de daaraan te stellen eisen. In sommige gevallen gaat het daarbij om het niet naleven van een wettelijke eis, zoals de termijn waarbinnen een naheffingsaanslag kan worden opgelegd. Vaker gaan geschillen over de vraag of de inspecteur het bewijs heeft …

Lees verder

Energiearmoede treft vrouwen harder, bredere aanpak nodig

Sinds de sterke stijging van de gasprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, staat energiearmoede hoog op de agenda van gemeenten. Maar bij de bestrijding houden zij volgens deskundigen te weinig rekening met het feit dat vrouwen, zeker als zij een migratieachtergrond hebben, harder getroffen worden door energiearmoede. Lees hier verder.

Belastingdienst tijdelijk soepeler met saneringsakkoord

Wie voor 1 oktober een saneringsakkoord sluit met alle schuldeisers, hoeft aan de fiscus de helft minder terug te betalen dan normaal. Wie niet in staat is een belastingschuld en andere schulden te betalen, heeft de mogelijkheid een saneringsakkoord te sluiten: aan alle schuldeisers hoeft dan maar een deel van de schulden te worden betaald. …

Lees verder

Directeur Nibud: Tweede Kamer moet zelf regie nemen over koopkracht huishoudens

Een miljoen huishoudens kunnen in armoede komen, als de steunmaatregelen geen vervolg krijgen in 2024. De energiesteun, hogere zorgtoeslag en het hogere kindgebonden budget zullen in principe aan het einde van het jaar vervallen. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart roept de Tweede Kamer op om zelf de regie te nemen over de koopkracht van huishoudens, nu het …

Lees verder

‘Autonomen’ luisteren naar niets of niemand – en dan staat de deurwaarder op de stoep

Ze doen het vreemde verzoek bij de Belastingdienst om hun ‘geboortemiljoenen’ terug te storten, weigeren belasting te betalen en intimideren deurwaarders die beslag komen leggen op hun spullen vanwege openstaande rekeningen. Het zijn Nederlanders die zich ‘autonoom’ of ‘soeverein’ noemen. Bij de Belastingdienst zijn inmiddels zeker 8600 van deze mensen bekend. Het gevaar van hoge …

Lees verder

Terugbetalen coronaschulden aan Belastingdienst brengt ondernemers in problemen: ‘Achteraf had ik beter failliet kunnen gaan’

Tienduizenden ondernemers ontvangen deze maand een brief van de Belastingdienst. Ze lopen achter met het afbetalen van hun schuld. Of ze zijn nog niet begonnen met betalen. De dienst wil dat ze uiterlijk volgende maand met het geld over de brug komen. Lees hier verder.

Vaker in schulden voor aanschaf auto en caravan: leenbedrag ruim € 16.000,–

Geld lenen voor de aanschaf van luxegoederen. Helaas worden vaak niet de consequenties van dergelijke leningen overzien. Het advies “eerst sparen en dan kopen” blijkt toch vaak aan dovemansoren gericht. Het zijn vooral gezinnen met kinderen die zich in de schulden steken. Zij vormen bijna de helft (46%) van de aanvragen en willen gemiddeld 16.140 …

Lees verder