Incassobureaus in de problemen

incassoWerk genoeg, maar weinig te verdienen. Dat is volgens een artikel in de Telegraaf van toepassing op incassokantoren. Regelmatig worden zaken tegen de afspraak “no cure, no pay” in behandeling genomen. In toenemende mate blijkt er bij de schuldenaar echter niets te halen en staan er dan ook voor de inzet (en gemaakte kosten) geen inkomsten tegenover. Financieringen bij de aankoop van luxegoederen, leningen en kredieten in combinatie met verkeerd omgaan met de eigen financiële mogelijkheden, hebben veel mensen in de problemen gebracht. Dit alles is nog versterkt door de aanhoudende economische crisis.

 

Daar waar consumeren (ook door de overheid) jarenlang werd gestimuleerd, was consuminderen beter geweest en had dat veel problemen kunnen voorkomen.    

Inmiddels zijn een aantal incassobedrijven over de kop gegaan. Credit Yard uit Eindhoven, AFI uit Leeuwarden en CreditForce uit Houten hebben de deuren gesloten.

Daar waar incassobureaus geen verhaalsmogelijkheden hebben, hebben belasting- en gerechtsdeurwaarders deze vaak nog wel. Op grond van een betekend dwangbevel/hernieuwd bevel tot betaling of met een door de rechtbank toegewezen vonnis, kan worden overgegaan tot het leggen van een beslag. Inmiddels is er een discussie gaande waar uit maatschappelijk en menselijk oogpunt  wel of geen beslag op moet worden gelegd. Het onderwerp “beslagverboden” komt dan ook aan de orde tijdens de jaarlijkse DCN studie- en actualiteitendag op 08 oktober in Nijkerk.