Schuldentoets bij wetsvoorstel

schulden (3)Volgens SP- Tweede Kamerlid Merkies, moet er bij elke wet die het kabinet wil invoeren een schuldentoets komen. Er moet worden bekeken welke invloed die wet heeft op de schulden van burgers. Volgens de politicus zijn er steeds meer mensen die zich in de schulden moeten steken om de hogere vaste lasten zoals de huur te kunnen betalen. De SP-er stelt dat door de enorme bezuinigingen welke worden doorgevoerd  er de oorzaak van is dat steeds meer mensen moeite hebben om rond te komen. Het gevolg is betalingsachterstanden bij huur- en energienota’s. Inmiddels heeft twee op de drie woningbouwverenigingen laten weten dat men de huren per 1 juli 2014 maximaal zal laten stijgen.

 

Bij middeninkomens (van 34.000 tot 43.000 bruto) betekent dat een huurverhoging van 4,5 procent, de hogere inkomens (vanaf 43.000) moeten rekenen op en verhoging van 6,5 procent.

De lagere inkomensgroepen worden geconfronteerd met een huurverhoging van 4 procent, met name bij deze groep en voor een deel bij de middeninkomens doen zich in toenemende mate de genoemde betalingsachterstanden voor.

Niet uitsluitend de huurverhogingen leveren problemen op. Uit de halfjaarlijkse Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR) blijkt dat meer dan 100.000 woningbezitters hun hypotheekkosten niet meer kunnen betalen. Een extra probleem zijn de huishoudens waarbij de “woning onder water staat”, de waarde van de woning vertegenwoordigt dan niet meer de hypotheekschuld.