Parkeerboetes diplomaten niet inbaar

parkeerboeteDe gemeente Den Haag liep in 2012 zo’n 40.000 euro mis van aan diplomaten opgelegde maar niet betaalde parkeerboetes. Vorig jaar werden er 1095 boetes opgelegd, slechts 454 werden er betaald. Eens per kwartaal worden alle in Nederland gevestigde ambassades en internationale organisaties aangeschreven over alle onbetaalde boetes. Wettelijke middelen om de betalingen af te dwingen zijn er echter niet. Rusland en China hebben de meest openstaande boetes.

 Het niet (kunnen) vervolgen van deze wanbetalers levert ook irritaties op bij de “gewone burger” Deze kan bij wanbetaling rekenen op een bezoek van een (belasting)deurwaarder. De bezoekende deurwaarder kan dan weer in de meest gunstige gevallen worden geconfronteerd met opmerkingen als “gelijke monniken, gelijke kappen”. Alom is er onbegrip, naar de mening van de DCN moet een verruiming van de verhaalsmogelijkheden zeker worden onderzocht.