Algemeen Overleg Tweede Kamer SBF-regeling

tweede_kamerOp 14 maart 2013 is er in de Tweede Kamer een overleg over de regeling inzake Substantieel Bezwarende Functies (SBF). Voorloper van de SBF was de FLO-regeling, een regeling waarbij oudere werknemers via een Functioneel Leeftijd Ontslag eerder konden uittreden. In het verleden is de deurwaardersvakbond (waarvan bijna uitsluitend belastingdeurwaarders lid zijn, werkzaam bij de Belastingdienst) ook al eens bezig geweest om een FLO-regeling te realiseren voor deze groep deurwaarders.

 

Het heeft toen niet tot een positief resultaat geleid, of genoemde vakbond nu achter de schermen bezig is om alsnog de SBF-regeling van toepassing te laten verklaren voor de belastingdeurwaarders, is op dit moment niet bekend.

De omstandigheden waaronder ook belastingdeurwaarders hun werkzaamheden moeten uitvoeren worden er niet eenvoudiger op. Agressie komt vaker voor  en ook door de verder toenemende gemiddelde leeftijd van belastingdeurwaarders zal het naar verwachting in de praktijk steeds moeilijker gaan worden de werkzaamheden te blijven uitvoeren.

Of dit laatste gegeven er ook mede  mee te maken heeft dat op dit moment door de Belastingdienst contacten worden gelegd met private kantoren voor het uitvoeren van deurwaarderswerkzaamheden, kan niet met zekerheid worden gezegd. Uitgesloten worden kan dit echter ook niet.

Het zeer hoge werkloosheidscijfer in ons land op dit moment, zou ook een aanleiding kunnen worden de SBF-regeling voor een extra categorie van toepassing te laten verklaren.

Jongere mensen zouden kunnen instromen, terwijl oudere werknemers met bezwarende functies welke nu nog niet onder deze regeling vallen, iets eerder met een vorm van prepensioen kunnen vertrekken.