Veel Amsterdammers in financiƫle problemen

geldzorgenMaar liefst zo’n 100.000 inwoners van onze hoofdstad verkeren financieel in zwaar weer. Bij de schuldhulpverlening zijn wachtlijsten ontstaan voor mensen die voor hulp aankloppen. Vorig jaar bezochten 17.000 Amsterdammers de schuldhulpverlening omdat zij het schuldenprobleem niet meer alleen konden oplossen. Beslagen op het inkomen waren en zijn het gevolg. Sommige schuldenaren zien helemaal geen uitweg meer zoals onlangs in Amsterdam-Noord. In verband met een huisuitzetting sprong daar een man van elf hoog de dood tegemoet. Het gebeurde voor de ogen van zijn aanwezige partner en de uitvoerende gerechtsdeurwaarder.

Opeenstapeling van beslagen kan er voor zorgen dat een overblijvend besteedbaar bedrag dat niet meer voldoende is om de vaste lasten van te voldoen. Voor eten en drinken is dan ook geen geld meer. Soms biedt een voetselbank voor dit laatste nog een oplossing.

De problemen doen zich het meeste voor bij mensen die zich bevinden aan de onderkant van de maatschappij en vaak ook een tekort aan basisvaardigheden, zoals lezen en schrijven, hebben.

De gemeente Amsterdam tracht met het project Vroeg Eropaf  en door de inzet van ambtenaren te voorkomen dat mensen hun huis uitmoeten wegens schulden.

Het stapelen van beslagen zal ook aan de orde komen tijdens de DCN studiedag op 10 oktober 2012.