Veel faillissementen in de bouwsector

faillbouwBegin juli kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers van het eerste kwartaal, inmiddels zijn de gegevens omtrent de faillissementen over het eerste halfjaar bekend. De bouw kreeg de zwaarste klappen te verduren, daar vielen de afgelopen 6 maanden meer (44 procent) bedrijven om. De horeca deed het een stuk beter. Daar viel een daling van het aantal (25 procent) faillissementen waar te nemen. In voorgaande jaren gingen echter veel horecazaken onderuit. Veel economen voorspellen voor het gehele jaar 2012 een record aantal aan faillissementen.

Late betalingen zullen niet direct debet zijn aan faillissementen, feit is wel dat veel gemeenten aan bedrijven nog steeds te laat de rekeningen voldoet. Dat constateert althans MKB-Nederland. De vertegenwoordigende organisatie voor het Midden- en Kleinbedrijf.

De gemeente Castricum komt als slechtste uit de bus. Daar worden maar liefst 41 procent van de rekeningen te laat betaald, met een gemiddelde overschrijding van de betalingstermijn van 30 dagen.

Ameland en het Brabantse Landerd laten zien dat het ook anders kan. In die gemeenten werden alle onderzochte rekeningen op tijd voldaan.

Amersfoort is de best scorende grote (meer dan 100.000 inwoners) gemeente. Amersfoort betaalt 83 procent van de rekeningen op tijd, de gemiddelde vertraging is slechts 2 dagen.