Stortvloed aan frauduleuze facturen

FraudehelpdeskDe organisatie Fraudehelpdesk, welke 2014 een inleiding gaf bij de DCN studie- en actualiteitendag, meldt dat er een grote toename is van nepfacturen. Zo is er met gebruikmaking van het Intrum Justitia logo opnieuw een nepfactuur in de omloop gebracht. Slechts de kleur van het logo is afwijkend, verder lijkt het een echte rekening. Nog altijd schrikken de nodige mensen van zo’n factuur en gaan snel over tot betaling. Om vervolgens te constateren dat e.e.a. een nepfactuur blijkt te zijn. Berichten zogenaamd namens “Van Landschot”, de “Gouden Gits”en andere organisaties vallen o.a. ook op door fouten in de benaming, toch worden deze fouten niet door iedereen meteen onderkend.

 

In 2014 werd op deze wijze voor ongeveer 12,7 miljoen euro gefraudeerd, ruim 4,5 miljoen meer ten opzichte van 2013, aldus de Fraudehelpdesk.

Een andere grootschalige vorm van fraude welke aan het licht is gekomen, is die met persoonsgebonden budgetten. Bij controles welke werden uitgevoerd door zorgkantoren van de zorgverzekeraars, werd in 7 procent van de gevallen een vermoeden van fraude geconstateerd. Hierdoor werden betalingen opgeschort of zelfs helemaal gestopt.  De grootste fraudeurs werden strafrechtelijk vervolgd.

Om fraude tegen te gaan, krijgt iemand tegenwoordig pas een budget nadat een ambtenaar heeft vastgesteld dat de gebruiker goed met geld om kan gaan. Met ingang van januari 2015 worden de ongeveer 140.000 toegekende persoonsgebonden budgetten centraal uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Vanuit deze organisatie wordt er medewerking verleend aan de DCN studie- en actualiteitendag op 07 oktober 2015 in Nijkerk.