Toename aantal spookburgers

SpookburgersEind 2014 stonden er ongeveer 73.000 personen geregistreerd als spookburger, mensen die niet zijn te traceren en geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Ze bevinden zich onder het verder groeiende aantal mensen met problematische schulden (inmiddels zo’n 700.000)  Men weet zich geen raad meer en kiest ervoor in ieder geval administratief te verdwijnen en zo onvindbaar te zijn voor o.a. deurwaarders. Het komt daarbij regelmatig voor dat er een tijdelijke oplossing wordt gezocht door een verblijf bij vrienden of familie, dan wel een vertrek naar het buitenland.

Per 10 januari 2015 wordt de nieuwe EEX-Verordening van toepassing in bijna alle lidstaten van de EU. De nieuwe EEX-Verordening vervangt de sinds 2002 van kracht zijnde EEX-Verordening en regelt op Europees niveau een aantal aspecten betreffende rechterlijke bevoegdheid en de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen in burgerlijke en handelszaken in grensoverschrijdende kwesties binnen de EU.

 

Het doel van de EEX-Verordening is om grensoverschrijdende geschillen minder tijdrovend en goedkoper te maken. In de oude EEX-Verordening is daartoe een belangrijke stap gezet: in een lidstaat gewezen uitspraken worden door de overige lidstaten erkenden kunnen, na een korte procedure in de aangezochte lidstaat te hebben doorlopen ter verkrijging van een verklaring van uitvoerbaarheid, in de andere lidstaten ten uitvoer worden gelegd.

De nieuwe EEX-verordening gaat nu verder en maakt het verkrijgen van toestemming voor tenuitvoerlegging door de rechter niet langer noodzakelijk. Van 10 januari 2015 is het mogelijk om een uitspraak die in een andere lidstaat is gewezen rechtstreeks in Nederland ten uitvoer te laten leggen. Andersom geldt ook dat een Nederlandse uitspraak voortaan zonder toestemming van de buitenlandse rechter in het buitenland ten uitvoer kan worden gelegd. Indien degene tegen wie de uitspraak ten uitvoer wordt gelegd meent dat er een grond is die in de weg staat aan de tenuitvoerlegging van die uitspraak, dient hij zelf op te komen tegen tenuitvoerlegging.