Probleemjongeren duiken onder voor deurwaarders

Spookburgers_1Uit een onderzoek van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West blijkt dat veel probleemjongeren zich bij de gemeente laten uitschrijven. Dit om onvindbaar te zijn en te blijven voor deurwaarders. In Rotterdam, Zoetermeer en Utrecht komt dit eveneens voor, over het juiste aantal jongeren dat zich zo laat uitschrijven zijn geen cijfers bekend. Ook ouders laten hun kinderen uitschrijven terwijl in veel gevallen de kinderen gewoon thuis wonen. Men probeert zo te voorkomen op te moeten draaien voor de schulden van de kinderen.

 

Vroeg of laat zullen betrokkenen zich echter weer bij afdeling burgerzaken van hun gemeente gaan melden. In het geval er n.l. bij de uitschrijving geen nieuw adres wordt aangegeven en betrokkene uiteindelijk als Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW) wordt uitgeschreven, zal dit o.a. consequenties hebben voor het krijgen en houden van een uitkering en het vernieuwen van een paspoort of rijbewijs.

In totaal proberen maar liefst tussen de 400.000 en 500.000 zogenoemde spookburgers door middel van geen of een onjuiste registratie onvindbaar te zijn voor o.a. justitie en (belasting)deurwaarders.