Zorgpremie op uitkering inhouden

agisOm het groeiend aantal mensen met een betalingsachterstand in de zorgpremie een halt toe te roepen, gaat de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam de zorgverzekeringspremie rechtstreeks inhouden op de uitkering. Het gaat daarbij om verzekerden bij Agis, die hun financiële verplichtingen niet nakomen. Agis zal vervolgens de wanbetalers waarvan de premie wordt ingehouden, uit de incassoprocedure bij het CvZ halen. Ook hoeft men geen boetes meer te betalen, het geld daarvan wordt gebruikt voor een afbetalingsregeling.

 

Als er drie jaar is afgelost, vervalt de eventueel nog aanwezige restschuld. De wanbetaler is verder wel gehouden schuldhulp of begeleiding van Maatschappelijk werk te accepteren.

De gemeente Amsterdam hoopt hiermee een voorbeeldfunctie te creëren, het beoogde doel is dat deze werkwijze uiteindelijke landelijk word overgenomen.

Het aantal huishoudens dat een bij de voedselbanken een beroep doet op noodhulp, is in een jaar tijd met 30 procent gestegen. Zo’n 35.000 huishoudens ontvangen wekelijks een voedselpakket, dit komt overeen met  ongeveer 85.000 mensen.

Inmiddels werken er 8300 vrijwilligers bij de 149 voedselbanken in ons land.