Deurwaarders in stijl gekleed

deurwaarderspanjeIn Nederland is een deurwaarder meestal niet direct herkenbaar aan de kleding, wel hooguit aan de werkmap onder de arm. Gerechtsdeurwaarders kunnen nog wel een worden waargenomen, gekleed in een pak. Deurwaarders van met name de Belastingdienst hebben als werkkleding vaak een spijkerbroek met leren jack aan, in Spanje doen ze het soms helemaal anders.

Deurwaarders van het meest gehate incassobureau van Spanje kleden zich in gitzwarte rokkostuums en rijden in opzichtige auto’s die voor de woning of het zakenpand van de schuldenaar worden geparkeerd. Ook de koffer waarmee men rondloopt  geeft duidelijk aan wie men is, waarvoor men komt en laat verder niets te raden over. Hinderlijk volgen van een schuldenaar behoort ook tot hun strategie.

 

De “deurwaarders met het rokkostuum” zijn door hun intimiderende werkwijze zo ongeveer de meest gevreesde van Spanje en opereren volgens insiders vaak op het randje van de wet. Toch blijkt het in de praktijk wel te werken, inmiddels zijn er ook deurwaarders welke verkleed gaan als monnik of stierenvechter.

Het fanatisme van deze deurwaarders bij het incasseren van de openstaande vordering heeft wellicht ook te maken met het gegeven dat ze een flink deel van de schuld opstrijken in ruil voor de dienstverlening.