Geldpot Nationale Hypotheek Garantie raakt leeg

NHGDe reserve van de Nationale Hypotheek Garantie staat zwaar onder druk. De NHG zorgt ervoor dat mensen na een scheiding of baanverlies, waardoor de woning moest worden verkocht, niet met een restschuld blijven zitten. Het aantal gedwongen huizenverkopingen steeg van 2400 naar 3500 en de gemiddelde restschuld was 36.000 euro Voorwaarde om voor een uitkering van NHG in aanmerking te komen is dat er een hypothecaire lening is afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie, verder kan dit voor hypotheken met een maximumbedrag van 320.000 euro.

Belasting- en gerechtsdeurwaarders ervaren ook bijna dagelijks een toename van de problemen. Naast een hypothecaire restschuld na b.v. een echtscheiding en gedwongen verkoop van de woning, blijken ook veel van deze mensen leningen te zijn aangegaan en andere geldelijke verplichtingen te hebben waardoor ze in financieel zwaar weer terecht zijn gekomen. Schuldhulpverlening kan een oplossing zijn, beslagen op  inkomen en/of eigendommen zijn echter niet zelden een gevolg.

Banken proberen inmiddels door een vroegtijdige signalering bij het uitblijven van betalingen problemen te voorkomen en gaan in gesprek met de schuldenaar. Daar waar er tevens huwelijksproblemen zijn, zal het vinden van de juiste oplossing aanzienlijk moeilijker zijn.