Nieuwe wet gemeentelijke schuldhulpverlening actueel

gelddominoDe eerder via deze site aangekondigde nieuwe wet gemeentelijke schuldhulpverlening is vanaf 1 juli jl. van toepassing. Door deze wet moeten de lokale overheden beleidsplannen opstellen voor betere hulp. Gemeenten zijn vanaf 1 juli ook verplicht om binnen vier weken in actie te komen als mensen met financiële problemen zich melden. In dringende situaties zoals een dreigende huisuitzetting of afsluiting van energietoevoer, mogen gemeenten mensen maar drie dagen laten wachten.

Verantwoordelijk staatssecretaris de Krom verwacht overigens wel van mensen welke zich in een moeilijke financiële fase in hun leven bevinden, dat ze de het uitgavenpatroon aanpassen aan de mogelijkheden. De overheid kan nooit de verantwoordelijkheid voor het oplossen van dergelijke problemen wegnemen, maar wel helpen en ondersteunen.

Mensen met betalingsproblemen wachten vaak te lang met het vragen van hulp en zien de omstandigheden te laat onder ogen.

Volgens de NVVK is het slagingspercentage van de gemeentelijke schuldhulpverlening in 2011 gestegen van  38 naar 44 procent. Een goed bericht in tijden dat er steeds meer mensen in financiële problemen komen en het aantal mensen dat een beroep gaat doen op deze vorm van hulp verder zal gaan toenemen.

Tijdens de DCN studiedag op 10 oktober a.s. zal deze problematiek centraal staan en als een rode draad door het programma lopen.