Toename betalingsachterstanden: meer werk voor gerechtsdeurwaarders?

Aflossing_hypotheekDe Nederlandse Bank (DNB) roept bezitters van huizen op over te gaan tot (extra) aflossing van de hypotheek. Door daling van de huizenprijzen, structurele verhoging van ziekte- en energiekosten in combinatie met wellicht lagere pensioenuitkeringen in de toekomst, kan men financieel in grote problemen komen. In het geval nu niets wordt gedaan, zal dat mensen later flink kunnen opbreken.

Bureau Krediet Registratie (BKR) uit Tiel constateert vervolgens dat het aantal mensen met een betalingsachterstand blijft toenemen.

Maar liefst 700.000 mensen hebben grote moeite om een lening af te lossen, een half jaar geleden stonden er 666.000 mensen met een dergelijk probleem geregistreerd. Dit alles blijkt uit de kredietbarometer van het BKR, een halfjaarlijkse publicatie over openstaande schulden.

Op dit moment hebben zo’n negen miljoen Nederlanders een lening. Dat kan zijn een persoonlijke lening, financiering van een auto of diverse vormen van kredieten. Van die negen miljoen heeft 7,7 procent moeite met het betalen van de rente en aflossing.

Dit toenemende probleem, hoe hiermee kan en moet worden omgegaan in combinatie met hieraan soms verbonden invorderingswerkzaamheden bij het uitblijven van betalingen, is een van de onderwerpen tijdens de DCN-studiedag op 10 oktober a.s.

Vanuit de BKR wordt er die dag ook een inleiding gegeven.