Enschede in de schuldhulp

woonbuurtjeDe gemeente Enschede meent een wapen te hebben gevonden om minvermogende stadsgenoten uit de schulden te houden/helpen. Het heet Wonen+. In een proef die in september begint neemt de Stadsbank de financiële regie over in dertig huishoudens in de wijk Pathmos. Bij Wonen+ komen de inkomsten op een rekening van de Stadsbank. De bank zorgt er voor dat de inwoner niet rood kan staan, betaalt huur, verzekeringen, (telecom)abonnementen, nota’s gas/ water/ elektra en ziektekostenverzekering. De bank regelt ook de huur- en zorgtoeslagen, belastingaangifte en noem maar op. Verder wordt zo de deurwaarder van de stoep gehouden. De bank zorgt dat de klant leefgeld krijgt en de rest gaat naar schuldaflossing. De kosten die de Stadsbank maakt zijn te halen uit kortingen die bedongen kunnen worden bij het afsluiten van collectieve regelingen.