Oproep van Van Aartsen krijgt gehoor

AartsenTijdens het jaarcongres van de VNG op 6 juni jl. pleitte burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen voor meer financiële slagkracht voor gemeenten middels een groter eigen belastinggebied. Dit mede op grond van staat meer taken welke door gemeenten uitgevoerd moeten worden. Topambtenaren van verschillende ministeries, het Centraal Planbureau en de Nederlandse Bank, adviseren nu ook om gemeenten de mogelijkheid te bieden zelf meer belastingen te innen. Aanbevelingen hiervoor zijn te lezen in het rapport Stabiliteit en vertrouwen, het inmiddels 14e rapport van de Studiegroep Begrotingsruimte.

In het rapport wordt geadviseerd de omvang en vormgeving van het lokaal belastinggebied nader te onderzoeken. Het uiteindelijke resultaat zou moeten zijn dat inkomensoverdrachten van het rijk worden vervangen door uitbreiding van het lokaal belastinggebied. Wel zullen dan de lasten op rijksniveau naar beneden moeten om te voorkomen dat de collectieve lastendruk niet verder oploopt.
Voor de invordering van deze en andere belastingaanslagen zou het volgens het Deurwaarders Collectief Nederland (DCN) een voorwaarde moeten zijn, dat de aanslagen preferent worden. Nu zijn bij de dwanginvordering van belastingen aanslagen van de gemeenten concurrerend met vorderingen van b.v. een gerechtsdeurwaarder.
Met overheveling en uitbreiding van taken op het gebied van het opleggen en invorderen van aanslagen zou hier meteen in moeten worden voorzien. Een overigens al langer gekoesterde wens door gemeenten.