Meer lokale- en minder rijksbelastingen

locale_belastingenVolgens de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) moet het gebruikersdeel voor de onroerende-zaakbelasting weer worden ingevoerd en een ingezetenenbelasting worden geïntroduceerd. De hondenbelasting, reclamebelasting en baatbelasting kunnen verdwijnen. Toeristenbelasting en forensenbelasting kunnen worden samengevoegd tot een verblijfsbelasting, de parkeerbelasting staat niet ter discussie. Dat is althans het voorstel zoals gedaan aan staatssecretaris Wiebes van Financiën. Gepleit wordt voor een verdubbeling van het huidige locale belastinggebied, de Rijksbelastingen kunnen dan meteen omlaag waardoor de inkomenseffecten voor de burgers beperkt zijn.

Steeds meer gemeenten heffen inmiddels precariobelasting, er komt nu in totaal een bedrag van 154 miljoen euro binnen.

Verruiming van het gemeentelijk belastinggebied past volgens de Rfv bij de wil van het kabinet om het belastingstelsel te vereenvoudigen.

Of en in hoeverre lagere overheden zijn ingericht om aan deze uitbreiding van taken een invulling te geven, is niet duidelijk. Bij een toename van lokale belastingen zou het voor de inning daarvan wel eens noodzakelijk kunnen worden dat inhoudingen via het inkomen mogelijk zijn. Consequenties waarover in het geheel nog niet is gesproken en wellicht ook niet nagedacht.

Door het op grote schaal organiseren van de belasting- en waarderingstaken zouden gemeenten wellicht aanzienlijke kostenbesparingen kunnen realiseren.

Samenwerkingsverbanden blijken overigens gemiddeld niet doelmatiger te werken dan gemeenten met een vergelijkbare schaal.