Meer belastingheffing/inning door gemeenten ?

belastingdienst (2)Na eerdere uitspraken van voorzitter Annemarie Jorritsma (voorzitter VNG) en Jozias van Aartsen (burgemeester van Den Haag) laat nu ook minister Ronald Plasterk van zich horen over de mogelijkheden voor gemeenten om belastingen te heffing welke nu door het Rijk worden geïnd. Sinds 1992 innen gemeenten de onroerende zaakbelasting (v/h onroerend goed belasting) Een belasting welke voor die tijd door het Rijk werd geïncasseerd. Die wijziging heeft destijds nogal wat voeten in de aarde gehad, zo werd er o.a. een overschot aan belastingdeurwaarders bij het Rijk ondergebracht bij gemeenten en private invorderingskantoren.

 De afgelopen jaren zijn er steeds meer gemeenten die de inning van belastingen hebben uitbesteed aan genoemde kantoren. Een nieuwe trend is nu de heffing & inning onder te brengen bij een samenwerkingsverband. Onder de noemer “ het heffen en invorderen van belastingen is geen kernactiviteit voor de gemeente” besluiten steeds meer gemeenteraden deze werkzaamheden uit te besteden.

Of de gedachtegangen van nu praktijk gaan worden moet naar de mening van DCN zwaar worden betwijfeld.

Het lijkt eerder op een proefballonnetje welke vanuit de politiek vaker worden opgelaten, verder zal naar verwachting ook het ministerie van Financiën niet enthousiast zijn over de plannen.