Deurwaarder in beeld bij inning Franse verkeersboetes

ParkeerboetesOp basis van cijfers van de Franse overheid hebben Nederlandse vakantieganger tot en met de maand juli al 61.000 verkeersboetes bij elkaar gereden. Het merendeel gaat om boetes met bedragen van enkele tientjes, toch maken de Fransen hier werk van. Een aantal Europese landen wisselt inmiddels niet allen maar kentekengegevens met elkaar uit, ze helpen wederzijds ook met het innen van de boetes. De boete moet dan wel definitief zijn, er mag b.v. geen bezwaarprocedure meer lopen.

De buitenlandse instantie zal wel eerst zelf moeten trachten het bedrag te innen. Lukt dit niet, komt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in beeld. Naast het in rekening brengen van administratiekosten kan het CJIB een deurwaarder inschakelen voor de verdere afhandeling.

 

Vakantiegangers die boetes niet betalen, kunnen bij een volgend bezoek aan dat land ook worden geconfronteerd met andere maatregelen zoals het in beslag nemen van het rijbewijs.

Buitenlandse automobilisten die Amsterdam bezoeken, maken zich niet zo druk over parkeerboetes.

Van de in 2013 opgelegde naheffingsaanslagen was op 01 juli 2014 slechts 12 procent betaald.

De hoofdstad is inmiddels een proef begonnen met een buitenlands incassobureau en hoopt zo de openstaande boetes in elf Europese landen sneller te kunnen incasseren.