Wethouder Eindhoven: bewindvoerders zijn ondermaats

schuldhulp (2)Wethouder Lenie Scholten van Eindhoven heeft bedenkingen over de kwaliteit van bewindvoerders die door de rechter worden aangewezen om schuldenaren te begeleiden. Ze wil met haar uitspraken overigens niet alle bewindvoerders over een kam scheren, maar constateert dat b.v. door het overschrijden van termijnen mensen met schulden regelingen mis lopen en dat daardoor de financiële problemen nog groter worden.

Bewindvoerders worden door de rechter aangesteld en vervolgens door de gemeente betaald. Daar kunnen voor een middelgrote tot grote gemeente grote bedragen mee gemoeid zijn.

 

Volgens de genoemde wethouder wordt het de hoogste tijd dat er met de rechtbank afspraken worden gemaakt over de kwaliteit van de bewindvoering. Dit is zowel in het belang van de klant als van de gemeente.

De rechtbanken in Gelderland, Oost-Brabant en Limburg hebben inmiddels de stichting Bronn uit Gennip als bewindvoerder opzij geschoven. Bronn beheerde in opdracht van de rechtbanken van ruim 670 mensen de financiën, maar zou daar onzorgvuldig mee zijn geweest.

De Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI) heeft zes PE-punten toegekend aan de DCN studie- en actualiteitendag 2014. Gelet op het programma is deze dag zeker ook een aanrader voor bewindvoerders om hun kennisniveau op peil te houden.