Schaamte voor schulden

dorknopperUit een onderzoek, uitgevoerd door rechtsbijstandbureau DAS, blijkt dat schuldenaren in toenemende mate worstelen met schaamte over hun schulden. Voor hulp stapt men het liefst eerst op familieleden af, zeker de helft houdt echter zijn of haar schulden het liefst verborgen voor anderen. Het CBS berekende overigens dat voor het eerst in twee jaar het netto beschikbare inkomen in Nederland is gestegen. Hypotheken zijn massaal afgelost, in het eerste kwartaal van 2014 daalde de hypotheekschuld met 1,8 miljard.

 

De inkomens zijn niet zozeer gestegen door een stijging van de lonen, gecorrigeerd voor inflatie daalden die zelfs. De inkomsten uit vermogens zoals dividend, stegen wel. Ook stegen de inkomens en uitkeringen van zelfstandigen.

Huishoudens (gehuwden/alleen staande ouder/alleenstaande zonder kinderen) met een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum inkomen, komen dit jaar in aanmerking voor een bedrag van tussen de 70 en 100 euro.

Gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank gaan de bedragen uitkeren, totaal is er een bedrag van 70 miljoen euro gereserveerd voor deze koopkrachttegemoetkoming.