Spookburgers

BurgerzakenEr staan op dit moment ruim 400.000 mensen geregistreerd als spookburger, in de meeste gevallen zijn dit personen die zich bewust trachten te onttrekken aan de verplichtingen van de samenleving. Ook hebben deze mensen vaak grote schulden en proberen deurwaarders te ontwijken door geen of een verkeerde registratie in de gemeentelijke basisadministratie. In een enkel geval zal het gebeuren dat mensen helaas door een vergissing op een niet juiste wijze zijn geregistreerd of worden uitgeschreven. Kennelijk is dit (ook) gebeurd in de gemeente Rotterdam, aanleiding voor de gemeentelijke ombudsman om zich hierover uit te laten.

 

In het gemelde geval blijkt dat betrokkene wel een brief heeft ontvangen van afdeling burgerzaken, maar hierop niet reageerde. De uitschrijving was het gevolg.

Of de in Rotterdam gevolgde procedure wel of niet aan verbetering toe is, kan op grond van de nu beschikbare informatie niet worden gezegd.

Wel is zeker dat er door het zeer grote aantal mensen dat zich bewust niet laat uitschrijven of zich bewust verkeerd laat registreren zodanig groot is, dat fouten niet zijn te voorkomen.

De reactie van de gemeentelijke ombudsman in Rotterdam lijkt dan ook enigszins overtrokken. Juist op grond van uitschrijvingen zoals nu gedaan melden mensen zich weer, worden juiste gegevens wel geregistreerd en kunnen o.a. invorderingsprocedures worden opgestart of krijgen deze een vervolg.