Geld voor ouderen en armoedebestrijding

geld_Volgens minister Dijsselbloem van Financiën kijkt het Kabinet in augustus naar de koopkracht van ouderen. Mocht deze doelgroep, doordat pensioenfondsen vanwege de lage rentestand op de pensioenen gaan korten, er in koopkracht op achteruit gaan, kan dit aanleiding zijn “uitschieters of onevenwichtigheden in de koopkrachtplaatjes te gaan repareren”.

Staatssecretaris Klijnsma trekt ook de portemonnee. Projecten die landelijke betekenis hebben en die een duurzame bijdrage leveren aan het tegengaan van armoede en schulden, kunnen een subsidieaanvraag indienen. Totaal is er een bedrag van 8 miljoen euro te verdelen. Als doelgroepen worden genoemd kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen, jongeren met financiële problemen, éénoudergezinnen, huishoudens met een langdurig laag inkomen en niet-westerse huishoudens.

Geen uitgave, maar een ontvangst. Dat wil de gemeente Rotterdam. Een bedrag van 6,5 miljoen euro wil deze gemeente retour ontvangen van een deel van de ongeveer 3.400 inwoners die fraudeerden met hun bijstandsuitkering. In ruim 1.600 van die 3.400 gevallen beëindigde Rotterdam in 2015 de uitkering omdat betrokkenen daar geen recht meer op hadden. Dit leverde al een besparing op van 17 miljoen euro.