Klacht ongegrond en klacht gegrond verklaard

uitspraak rechtbankDe Kamer voor Gerechtsdeurwaarders Amsterdam heeft een klacht inzake buitenproportioneel handelen (in rekening gebrachte invorderingskosten) ongegrond verklaard, een klacht over een gelegd loonbeslag werd echter gegrond verklaard. Klik voor de details op onderstreepte woorden.

In de Gerechtsdeurwaarders (art. 33-49) is het wettelijk tuchtrecht over de gerechtsdeurwaarders geregeld. Een gerechtsdeurwaarder is aan tuchtrechtspraak onderworpen ter zake van enig handelen of nalaten in strijd met enige of bij krachten de gerechtsdeurwaarderswet gegeven bepaling, of ter zake van enig handelen of nalaten dat een behoorlijk gerechtsdeurwaarder niet betaamt (de zogenaamde tuchtrechtelijk norm)  De Kamer toetst de ingediende klachten aan deze norm.

De Kamer heeft als tuchtrechter de bevoegdheid om een oordeel uit te spreken over klachten die verband houden met de gerechtsdeurwaarder als publiek ambtenaar (de ambtshandelingen) maar ook over de gerechtsdeurwaarder als incassobureau.