Smartphone eerste levensbehoefte?

smartphones

Uit een rapport van Telecompaper kan worden opgemaakt dat inmiddels driekwart (74 procent) van de Nederlanders een smartphone heeft. In 2012 was dit nog ongeveer de helft van de bevolking. Niet iedereen koopt een nieuw toestel, 11 procent van de gebruikers in ons land heeft zijn of haar toestel gekregen van een familielid. Onder de eigenaren/gebruikers zitten ongetwijfeld (veel) mensen met schulden, een beperkt budget of andere omstandigheden waardoor er vraagtekens gezet kunnen worden bij het bezit en gebruik van een dergelijk toestel. Vaak is men b.v. niet op de hoogte van de kosten van een abonnement, ook jongeren komen hierdoor regelmatig in financiële problemen.

 

Schuldhulpverleners, bewindvoerders en deurwaarders treffen vaak bij hun cliënten dergelijke toestellen alsmede andere (overbodige?) luxe-goederen aan. Iedereen moet over basisbenodigdheden kunnen beschikken, of daar een smartphone (en in gezinnen vaak meerdere smartphones) ook bij horen,  kan wat de DCN betreft ter discussie worden gesteld.

Het juist omgaan met het beschikbare budget zou er wel eens toe kunnen leiden dat mensen met een beperkt budget zich van bepaalde zaken moeten onthouden, via voorlichting vraagt het Nibud hier al jaren aandacht voor.

Er is inmiddels volop kritiek tegen de nieuwe hypotheeknormen van het Nibud. Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en andere brancheorganisaties proberen de aanscherping  van de normen van tafel te krijgen. Op grond hiervan mogen huizenkopers in 2015 weer minder geld lenen, de hypotheeknorm gaat met 5 tot 8 procent naar beneden.

Het is een vanzelfsprekendheid dat genoemde organisaties tegen de nieuwe normen zijn, het is echter ook een feit dat over een veel te lange periode huizenkopers in de gelegenheid werden gesteld een te hoge hypotheek aan te gaan voor de aankoop van een woning. En waartoe dat heeft geleid, is de laatste jaren wel heel duidelijke geworden.

Minister Stef Blok heeft inmiddels laten weten vast te houden aan de strengere hypotheeknormen.

Volgens Blok is in 2012 bepaald dat het advies van het Nibud bepalend zou zijn bij de hypotheeknormen.