Te late reactie bij vermindering inkomen

laag_inkomenVolgens het Nibud komen huiseigenaren en werknemers te laat en onvoldoende in actie bij een terugval op het inkomen. Men schat de ernst van de nieuwe situatie niet op de juiste wijze in, betaalachterstanden worden niet adequaat aangepakt. Bij aanmeldingen voor schuldhulpverlening bestaat het aantal voor zo’n 50 procent inmiddels uit mensen met een baan. Het percentage aanmeldingen door mensen met een koopwoning is inmiddels gestegen naar 14 procent. Het blijkt tevens dat een groot deel van de mensen met achterstanden in het betalen van de hypotheek, hun administratie niet op orde hebben.

En klein lichtpuntje voor mensen met een baan is de verwachting dat de meerderheid  er volgend jaar in salaris op vooruit zal gaan. Wel zal er door een nieuwe belastingmaatregel worden gekort op het vakantiegeld, per saldo zou de balans over geheel 2015 positief moeten uitvallen.

Door o.a. een verhoging van de ziektekostenpremie (alle zorgverzekeraars gaan met de premie omhoog) en ook de te verwachten huurverhoging, zal er onder de streep voor veel werknemers met een huurwoning weinig tot niets positiefs over blijven.