Schulden stapelen zich op

schulden (3)De schuldenproblematiek in Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen, maar liefst 700.000 mensen hebben problematische schulden. Volgens Nadja Jungmann (lector rechten, schulden en incasso van de Hogeschool  Utrecht) zijn de maatschappelijke kosten van dit probleem hoog en de gevolgen voor de betrokkenen groot. Schuldsanering is voor steeds meer schuldenaren niet mogelijk aangezien gemeenten de afgelopen jaren steeds hogere drempels hebben opgeworpen om hiervoor in aanmerking te komen.

 

In situaties waarbij men wel gebruik kan maken van deze sanering, blijkt dat 30 procent de eindstreep van deze procedure na drie jaar niet haalt. Dit betekent dat er naast de afbetaling wederom nieuwe schulden worden gemaakt.

Naar de mening van DCN zouden kredietverstrekkers kritischer moeten omgaan met het verstrekken van leningen/financieringen. Het beter omgaan met de eigen financiële middelen en een nog ruimere budgetvoorlichting (zoals het Nibud ook al jaren doet) moet bijdragen aan het voorkomen van het verder uitdijen van dit probleem.

Door de grote schuldenlast staan veel schuldenaren inmiddels te boek als spookburgers, men staat b.v. ingeschreven op een adres waar men niet woont. Uiteindelijk komt er een registratie als VOW (vertrokken onbekend waarheen) en ook dat levert op termijn voor betrokkene weer, zij het andere, problemen op.