Komst Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) onzeker

LISAl zo’n zes jaar probeert een aantal organisaties het Landelijke Informatiesysteem Schulden het licht te laten zien. Met het LIS moet worden voorkomen dat mensen nieuwe verplichten aangaan terwijl onbekend is dat andere elders openstaande schulden niet betaald (kunnen) worden. De initiatiefnemers Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Aedes, en Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK, de vereniging voor schulphulpverlening en sociaal bankieren) vinden het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) tegenover zich.

 

Middels een andere opzet en benaming, nu Vroegsignalering index Probleemschulden (ViP) wordt getracht e.e.a. alsnog van de grond te krijgen. Toch moet worden betwijfeld of het initiatief uiteindelijk kans van slagen zal hebben. Twee organisaties waarbij schulden van particulieren snel oplopen zijn de Belastingdienst en de ziektekostenverzekeraars. En genoemde organisaties zijn geen partner in het initiatief.

Volgens Joke de Kock van de NVVK moet nu de politiek zich erover uitspreken, in de Tweede Kamer zijn inmiddels vragen gesteld over het LIS/ViP