Meer mensen onder de armoedegrens

ArmoedeVolgens een op 17 oktober uitgebracht  rapport van Platvorm 31 (een kenniscentrum voor stedelijke en regionale ontwikkeling) en het European Urban Knowledge Network (EUKN), leven in Nederland 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens. Dat is 1 procent meer ten opzichte van 5 jaar geleden, de armoede concentreert zich vooral in stedelijke achterstandswijken.

Het risico van armoede en sociale uitsluiting onder kinderen nam de afgelopen vijf jaar toe met 1,5 procent . In totaal leven in Nederland 640.000 kinderen onder de armoedegrens. De armoede kan het best worden bestreden door een aanpak op verschillende terreinen tegelijk waaronder onderwijs, arbeidsdeelname en huisvesting.

 Betalingsachterstanden van Nederlanders kosten de samenleving miljoenen euro’s, zo stelt het Nibud in een uitgegeven rapport.  Per huishouden met ernstige financiële problemen is dit al snel een bedrag van 100.000 euro in verband met verloren afschrijvingen en arbeidsuren, kosten van hulpverlening en ziekteverzuim, uitkeringen en huisuitzettingen.

Ruim 1,1 miljoen Nederlanders (15 procent van de bevolking) heeft te maken met betalingsachterstanden. Het Nibud verwacht dat dit aantal de komende jaren nog verder zal toenemen.