Nieuw biljet van 10 euro

10_euroDinsdag 23 september 2014 brengt de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuw bankbiljet van 10 euro in de omloop. Om vervalsing moeilijker te maken, zijn aan het nieuwe biljet verschillende veiligheidspunten toegevoegd. Een portret van Europa (een vrouwelijke figuur uit de Griekse mythologie) is te zien in het hologram en het watermerk. Daarnaast staat er een smaragdgroen nummer op het biljet dat bij beweging van kleur verschiet naar donkerblauw. Voor blinden en slechtzienden is een deel van de inkt voelbaar.

 

Het nieuwe papiergeld gaat naar verwachting langer mee. De biljetten krijgen een extra coating en hoeven daardoor minder vaak te worden vervangen.

De komende jaren vervangt de ECB alle eurobiljetten uit de eerste serie door de “Europa-serie” Het vijfje is reeds vernieuwd, na het tientje is het 20 eurobiljet aan de beurt.

De invoering van het nieuwe tientje gaat niet helemaal vlekkeloos. In april werden uit een kluis in Hamburg al 700 nieuwe biljetten gestolen en in omloop gebracht. Drie verdachten probeerden de biljetten bij een benzinestation te wisselen.