Deurwaarders moeten beschermd blijven door de politie

kbvgDe Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft een hernieuwde oproep uit laten gaan richting het ministerie van Veiligheid en Justitie.  Men wil dat het voorstel om een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) in plaats van een agent ( optredende als hulpofficier van justitie) mee te sturen met een gerechtsdeurwaarders tijdens het uitoefenen van zijn/haar werkzaamheden, van tafel gaat.

 

De afgelopen weken zijn er weer diverse ernstige agressie voorvallen geweest waarbij deurwaarders waren betrokken. In een geval, waarbij zelfs werd geschoten, was politie-assistentie aanwezig en kon snel worden ingegrepen.

Tijdens de DCN studie- en actualiteitendag 2013 is de aanwezige deurwaarders verzocht hun mening over dit onderwerp kenbaar te maken.

Vanuit DCN is er vervolgens zowel richting de Tweede als eerste Kamer een brief uitgegaan met een nadere toelichting waarom de huidige bijstand door politie gehandhaafd moet blijven.

Ook de Raad van State is kritisch, met name omdat het voorstel tot wijziging enkel om budgettaire redenen is ingegeven.

Tot op heden is er geen duidelijkheid of er wel of geen aanpassing gaat komen. Tijdens de eerstvolgende DCN-studie- en actualiteitendag op 8 oktober a.s., zal dit onderwerp zeker weer aan de orde komen. Een van de sprekers op 08 oktober is KBvG-voorzitter dhr. J. Wisseborn.