Een nieuw jaar, een nieuwe belastingaanslag

adviesNa de oliebollen en het vuurwerk is er een ander traditioneel gebeuren aan het begin van een nieuw jaar, het ontvangen van de voorlopige belastingaanslag inkomstenbelasting. Verder gaan ook steeds meer gemeenten ertoe over om in de maand januari de jaarlijkse aanslag gemeentelijke heffingen aan de  inwoners toe te sturen.

In het geval er voor de ontvanger betaalproblemen zijn, adviseert het  Deurwaarders Collectief Nederland (DCN) meteen contact op te nemen met hetzij de fiscus of de gemeente. In de praktijk wordt er vaak pas gereageerd nadat er een aanmaning is ontvangen en een dwangbevel is betekend. En de kosten die daarbij in rekening worden gebracht, kunnen bij tijdig reageren worden voorkomen.

 

Mensen die door b.v. ontslag een grote terugval hebben meegemaakt in hun inkomen, wordt geadviseerd na ontvangst van de aanslag gemeentelijke heffingen meteen te bekijken of men voor kwijtschelding in aanmerking kan komen. Ondanks het feit dat de aanvraag ook nog in de loop van het jaar kan worden ingediend, is het een advies aan betrokkene om binnen de daarvoor gestelde termijn (meestal zes weken na ontvangst van de aanslag) het verzoek in te dienen.  Daarbij is het van groot belang alle gevraagde stukken bij te voegen, op grond van het ingediende verzoek wordt zo goed als altijd uitstel van betaling verleend.

Het voorkomen van invorderingskosten kan naar de mening van de DCN bijdragen aan een, ook al is het een geringe, verbeterde financiële positie van de mensen welke moeite hebben deze op orde te krijgen en te houden. Gemeenten zouden in het algemeen hier op de gemeentelijke aanslag of in de bijsluiter (nog) meer aandacht aan kunnen schenken ! 

Tientallen gemeenten waaronder Utrecht, Roermond en Zeist lopen achter met de afhandeling van de bezwaarschiften over de WOZ-waarde. Formeel moet hierop voor 01 januari van een nieuw jaar worden gereageerd.

De Belastingdienst heeft foutieve voorlopige aanslagen verzonden, de gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft de WOZ-waarde van met name nieuwbouwprojecten niet doorgegeven aan de Belastingsamenwerking Oost-Brabant welke vanaf 2011 de lokale belastingen int.

Het gevolg is dat zo’n 2500 huishoudens en bedrijven het bericht hebben ontvangen dat ze alsnog moeten gaan betalen.

Al met al voor de organisaties welke belastingaanslagen verzenden voldoende aanleiding om op diverse fronten verbeterprocessen door te voeren.